Smaken av sommer i sjarmerende Tønsberg

Det tar bare en time og et kvarter å reise hjemmefra til fødebyen til landets største popartist. Og jeg husker veldig godt sist jeg var her. Da var det november og snø. Nå er det mai, sola skinner og Pia og jeg kjenner på en aldri så liten fornemmelse av sommer. Deilig!

10. mai 2020

Tønsberg skal visstnok ha en byhistorie som går helt tilbake til 800-tallet. Men Pia og jeg reiser ikke direkte inn til Norges eldste by. Vi tar først turen ut til Skallevoldstranda, etter et godt tips.

Og takk for det. For dette er jo bare helt vidunderlig.

Her finner vi oss en praktfull plass blant grønne, frodige trær, og vi tenker umiddelbart at dette er en perfekt plass for natta, inntil vi ser på et skilt at akkurat her kan man stå parkert i seks timer. 

– Helt greit, sier vi til hverandre, og blir enige om å nyte noen timer her, før vi triller inn til Tønsberg sentrum for natta.

Men først av alt trår Pia til med en deilig lunsj i bobilen.

Nystekt kylling, favoritten til far. Servert på ekte papp 🙂

Dette er virkelig en perle. Ikke så mye folk her enda, da det er tidlig på sesongen og litt kaldt i lufta. Men som du ser, vi har det meste av stranda for oss selv.

Skallevoldstranda er barnevennlig, med stor kiosk og mange aktivitetsmuligheter. Stranda er langgrunn og det finnes en brygge som strekker seg ut i vannet. Stranda er visstnok kåret til en av Vestfolds flotteste. Og her er det kommunale toaletter, som i disse tider naturlig nok er stengt.

Dette kan du lese på visitvestfold.com:

Populært surfeområde
Skallevoldstranda er også en yndet plass for surfere, da undervannsskjær gjør at bølgene ofte blir nokså store her.

Lekeplass og sandvolleyballbane
I tilknytning til stranda ligger en fin lekeplass og et stort asfaltert område som er populært for barna å sykle på, og som det om vinteren lages skøytebane på. Volleyball- og basketballbane finner du også på området, så Skallevoldstranda kan by på aktiviteter året rundt.

Flotte turstier i området
I nærheten av stranda strekker den fredede Essoskogen seg. Dette er et fantastisk naturområde med et rikt mangfold av sjeldne plantearter og insekter. Skogen er også rik på matsopp. Karakteristisk for Essoskogen er de vakre rullesteinene langs fjorden. Skogen har vakre turstier og en god skogsvei som gjør det enkelt å ta seg frem med både rullestol, gåstol og sykkel. I gamledager ble det holdt feriekolonier for Oslos barn her. 

Her finner du også en campingplass, med kort vei til stranda.

Utpå ettermiddagen setter vi bobilsnuta mot Tønsberg by, og 20 minutter senere finner vi oss en perfekt plass midt i sentrum.

Her er det greit å stå i 24 timer, og siden bilen vår er av det vesle slaget er det både lovlig og fantastisk kult å kunne fricampe her, bare 30 meter fra bryggepromenaden.

Med senkede skuldre og brede smil feirer vi at det igjen er ok å besøke en restaurant. Og med god avstand til sidebordet nyter vi sola og hvert vårt glass i det fine været. Livet er godt!

Så trår Pia til med en knakanes god biffmiddag i bobilen. Veldig greit, for koronapausen har helt klart gjort noe med prisene på de fleste restauranter.

Gode og mette rusler vi en kveldstur oppover i smågatene, og vi hører livemusikk like rundt hjørnet.

Og her nyter både musikanter og gjester gjensynsgleden, etter mange uker uten hverandre. Bare glade folk rundt oss. Herlig å oppleve.

Nede på bryggepromenaden i båtene og på restaurantene koser folk seg med god mat og noe godt i glasset, til sola går ned – og vel så det.  

Kvelden her på brygga – wow!

En ny dag her i Tønsberg, og vi våkner til knallvær. Nå går turen ned til brygga for å hilse på byens store sønn.

Vår alles Jahn har fått sin egen velfortjente plass her i byen.

Godt å se han igjen. Og nynnende til Optimist tar vi en nærmere titt på Saga Oseberg, som er en tro kopi i full skala av det kjente Osebergskipet, vikingskipet fra år 820.

Skipet ble gravd frem utenfor Tønsberg i 1903, og ble gjenbygd i 2011-2012 og sjøsatt 20. juni 2012. 

Etter et par timer langs brygga går turen ut av byen igjen, til nabostranda til Skallevoldstranda, nemlig Ringshaugstranda. Like gjerne to fluer i en smekk, når vi først er her i dette vakre området.

Nok et praktfullt sted å stå med bobilen, med havet rett ut. Og her er det greit å stå natta over. Perfekt for fricamping. 

visitvestfold.com kan du lese:

Ringshaugstranda på en god sommerdag gir deg øyeblikkelig sydenstemning. Dette er blant Oslofjordens største og mest populære badestrender med en flott natursand. Stranda har steinmolo med badetrapp og stupemuligheter. 

Med gressletter og langgrunn sandstrand er dette en veldig fin strand for både store og små. Badeflåte, volleyballnett, kiosk, kommunalt toalett- og dusjanlegg (stengt akkurat nå), er bare noe av det stranden har å by på, og det er godt tilrettelagt for handicappede over alt.

Det blir er lite rusletur på oss i dette vakre området, før turen går videre hjemover.

Men Tønsberg, folkens. Reis hit! Her finner dere alt dere kan drømme om av småbysjarm, kultur, restauranter, badestrender og fantastiske turområder, for ikke å snakke om øyene Nøtterøy og Tjøme.

Nå gleder vi oss bare til det blir sommer, så vi igjen kan reise hit, vasse utover og dyppe skrotten i et vakkert hav, som forhåpentligvis også har blitt litt varmere. 

En liten filmsnutt fra turen til Tønsberg…

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Dette innlegget har 6 kommentarer

  1. Takk for tipset! Veldig kjekt å lese dine reisebrev. Etter å ha tenkt oss om er Tønsberg ein by vi aldri har besøkt, og dette ga ein fin forsmak. Har reist med bil frå Nordkapp til sør-italia, men aldri Tønsberg. Men no er vi ferske og lykkelige bybileigarar, har berre hatt to overnattingar enno, men det kjem sikkert meir når denne forsinka vinteren er over…. Flotte bilder og flott film frå spennande perspektiv. Såg fristande ut for to frå nordvestlandet.

    1. Hei Robert. Ta dere en tur til Vestfold og Tønsberg. Skal selv på en lang tur i Norge i sommer, og nordvestlandet blir aktuell. Mottar gjerne tips fra deg. Ha en fin bybobilsommer 🙂

  2. Hei.
    Flott å lese dine turer.
    Jeg er leder i region Øst av Norsk Bobilforening.
    Vi skulle gjerne hatt deg til å fortelle litt på 2 julebord vi skal ha i november. Det hadde vært veldig hyggelig å høre fra deg, om det kunne være interresant eller ikke.
    Vennlig hilsen Mette Kjelgård

    1. Hei Mette! Så spennende. Tar gjerne en tur. Snakkes nærmere 🙂

  3. Hei! Du lager så herlige snutter og innlegg, flott inspirasjon. Vi er helt ferske med bobil-tilværelsen og prøver nå og planlegge noen fine overnattinger med Lillestrøm som startpunkt. Vil du dele dine absolutte fricampingfavorittplasser på strekken Oslo-Tjøme, og Oslo-Fredrikstad? Gjerne hvor man er nære badevann og uten altfor mye folk tett på. Er det en som har sett mange fine plasser, så er det vel deg 😉
    Mvh Mari og co

    1. Hei Mari. Spennende å høre fra deg. Joda, jeg har fricampet noe, og spesielt etter at jeg fikk en batteriløsning i bilen min som gjør at jeg ikke lenger trenger å ha ladeangst. Den fikk jeg i februar, og så kom pandemien. Så det er først nå jeg slipper fricamperen i meg ordentlig løs. Og det som er så bra med en bybobil av størrelsen jeg har er at jeg kan stå hvor som helst, bare jeg er oppmerksom på skilter og eventuelle tydelige forbud. Men jeg kan love deg mange gode tips fremover.Det blir spontanturer ut i ukjent landskap. Kommer tilbake hvis det dukker opp noe ekstraordinært i distriktene du skrev om. Nyt bobillivet 🙂

Legg igjen en kommentar

Close Menu