Hvis du skal mot Haugesund i sommer – opplev Bømlo!

Vi tar oss en snartur innom gågata i Haugesund, før vi dundrer ned i tunnelen under Bømlafjorden på vei til Finnås – fulle av forventninger. For nå skal vi til Kulleseidkanalen Gjestehamn, sterkt anbefalt av en god venn. 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.

I knallvær kjører vi over et par bruer som gir oss et overblikk over hva som venter oss på disse vakre øyene. Wow! Dette er ubeskrivelig vakkert, og turen langs sjøkanten og innover de smale veiene gjør inntrykk som fester seg for livet.

Bomlobrua2
Bomlo 30
Bomlo

Bømlo er en øykommune sør i Hordaland med over 11.000 innbyggere, og kommunen består av flere øyer og holmer. GPS’en fører oss helt frem til gjestehavna på Finnås, der Tove tar imot oss.

Kulleseidkanalen Gjestehamn 

Tove Stavland Onarheim eier og driver dette stedet sammen med sin mann Vidar. De to har på rekordtid bygget opp et sjarmerende møtested for både lokalbefolkningen og tilreisende fra alle verdenshjørner.

Tove og Vidar ønsker deg velkommen til Kulleseidkanalen Gjestehamn

Her arrangerer de kulturaktiviteter og tilbyr kurs- og konferansearrangementer, og i grendehuset har de egen scene med bar og over 110 forskjellige ølsorter. Og de serverer til og med sin egen øl med egen «label» levert av bryggeriet 7 FJELL.

Doningen til høyre er vertskapets private skøyte. 

Øysamfunnet er gjennomskåret av to kanaler, Røyksundkanalen og Kulleseidkanalen, begge bygget midt på 1800-tallet for å gjøre det lettere for alle som drev med vårsildfisket ved å åpne mellom øst og vest. Begge kanalene benyttes idag av småbåttrafikken.

Kulleseidkanalen Gjestehamn. Foto: Vidar Onarheim 

Tove forteller at det i 1882 kom en kar hit til Kulleseid som het Sjur Larsen. Han var gift med Martha, og de kjøpte dette området. Sjur var snekker, og han bygde seg et hus rett ved siden av her. I 1890 var dette huset ferdig – bygget av Sjur. Da flyttet han krambua si ned hit fra underetasjen i sitt eget hus. Her drev han også snekkerverksted med blant annet likkisteproduksjon. Den gangen var dette et sentralt møtepunkt i lokalsamfunnet med blant annet lege og tannlege fordi all kommunikasjon foregikk sjøveien.

– Og han som driver Joker-butikken her oppe er femte generasjon Larsen, forteller Tove.

– I 2012 startet Vidar og jeg virksomhet her i Bømlo. Da drev vi en fantastisk fin plass litt lenger inn i kanalen i et stort tipitelt. Der hadde vi barnedåper, brylluper, teambuilding. firmafester, julebord og mye annet. Da lå dette stedet helt brakk, og da vi fikk tilbudet om å ta over driften sa vi ja, og vi var igang fra 1. januar i fjor. Det ble raskt nytt kjøkken og grendebygg, og 6. juni i fjor åpnet vi med 200 gjester og revy fra egen scene. Og i september i fjor skrev vi under en ny kontrakt, denne gangen en kjøpekontrakt! Så nå er det vårt, sier Tove tydelig stolt. Men hun legger ikke skjul på at det har vært hardt arbeid.

Tove og Vidar, som begge er fra Bømlo, er opprinnelig kontorfolk som har løsrevet seg fra cellekontorlivet, fulgt drømmen og startet virksomhet og en ny livsstil her ute. For et skifte! Utrolig inspirerende å treffe disse to ildsjelene her ute på Bømlo. Takk for oss, Tove og Vidar!

 Sjekk Facebook-siden til Kulleseidkanalen Gjestehamn ved å klikke her!

Så går turen videre utover mot det ytterste av Bømlo.

Smale bruer spent som buer mellom øyene fører oss til et landskap som vitner om hardt vær og mye vind. Vi tvinger bobilen ned en bratt, trang bakke og parkerer utenfor Brandasund Kysttun – en bitteliten krambu ytterst på bryggekanten, med alt fra suvenirer til dagligvarer.

Laila møter oss bak disken og forteller at hun har bodd her i 45 år. Her ute på spissen av Bømlo serverer de buffét i lokalene over butikken på søndager.

– Og det var hermetikkfabrikk her i riktig gamle dager, sier Laila, og viser oss det trivelige lokalet, som er pyntet med bilder og gjenstander fra den gamle fabrikken.

Brandasund

Vi besøker Mosterhamn og huset til Kenneth Sivertsen

På vei tilbake mot fastlandet svinger vi innom Mosterhamn for å treffe Mike McGurk, svogeren til den avdøde multikunstneren Kenneth Sivertsen. Mike møter oss utenfor huset der Kenneth bodde og jobbet i mange år. 

Ved kjøkkenbordet til Kenneth Siversten, med utsikt mot Grindheimvågen 
kenneth-hus

Vi setter oss ved kjøkkenbordet, der Kenneth tilbrakte mange morgenstunder med kaffekoppen de siste årene av sitt intense liv. Etter Kenneths død har huset vært tilgjengelig som skrivestue for alle som har villet leie det for å skrive, komponere eller bare slappe av og samle krefter. Det kan jeg forstå, for her er det godt å være!

Mike er gift med Solfrid, søsteren til den folkekjære musikeren, og han er selv både bildekunstner, tekstforfatter og lærer i formingsfag på Bømlo videregående skole. Og det er ingen hvilken som helst kar jeg drikker kaffe sammen med. Han har blant annet skrevet tekstene til Silje Nergaard i snart 20 år. Også Sigvart Dagsland og Frode Alnæs har gleden av å jobbe med Mike.

Den lune briten forteller at han har bodd her ute på Bømlo i 24 år.
– Du vet, kystfolket er mine folk. Island, Færyene, Orknøyene, Vestlandet – jeg føler vi er i slekt hele gjengen, sier Mike, med sin særegne vestlandsdialekt. 

Et fint møte med en varm bømling 

Å treffe Mike er som å møte en gammel venn, så det er neimen ikke lett å avslutte den spennende samtalen. Men da jeg får vite at huset til Kenneth kan leies blir det litt enklere å reise fra Bømlo. For vi treffes igjen. Ingen tvil om det.

Nå går turen mot Bergen, og vi finner nok ly for natta langs veien et sted…

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Close Menu