Fra strandidyll til sjarmerende byvandring i Trogir og Split

Fra øya Pag er vi klare for litt kroatisk byvandring igjen. Vi setter kursen sørover mot Trogir, som visstnok skal være et sjarmtroll av en by. Så blir det også et trivelig gjensyn med Jamie, Pias sønn, som er på en ukes ferie i denne gamle byperlen akkurat når vi kommer til byen. Bonus på bonus, med andre ord!

Sommeren 2019

Pia, Globia og jeg forlater Pag, og blir igjen overveldet av det vidunderlige landskapet langs veien. Kroatia er et fantastisk vakkert land i kjøre bobil i!

Trogir – en smak av Grekeland!

Etter to og en halv time nærmer vi oss Trogir, og i det vi skal svinge innover til byen passerer vi Jamie, som er ute og vandrer akkurat når vi kommer. Han hiver seg inn i bilen og blir med det siste stykket frem til campingplassen. 

Camping Rozac viser seg å være en intim, koselig plass på en odde med en herlig strand. 

Vi parkerer i skyggen, for det er ekstremt varmt.

Så rusler vi bort på plassens trivelige restaurant, og får oss en god prat med Jamie, mens vi nyter en sen lunsj/tidlig middag. Fantastisk at vi kunne treffes akkurat her, Jamie!

Og her serveres det skumle dyr fra havet. Godt er det også.

Så bærer det til fots innover mot Trogir, og 25 minutter senere rusler vi inn i den lille byen som Jamie, etter fem dager her i Trogir, kjenner som sin egen bukselomme.

Jamie viser oss hostellet han bor på. Et sjarmerende sted midt i byen, med denne trivelige utsikten fra seksmannsrommet…

Joda, jeg lar meg lett bevege, og igjen kjenner jeg øyekroken blir fuktig. For sjarmen i denne byen, med de rustikke, trange smugene, og eldgammel brostein å vandre på, gjør inntrykk. Reint og pent er det også over alt! Her vaskes visstnok brosteinene daglig.

Og med Jamie som guide får vi med oss det meste av alt denne byen har å by på. Herlig! Så da er det bare å slå følge!

Dette er faktisk en av de aller eldste byene langs Middelhavet. Byens historie kan spores helt tilbake til 2000 år f. Kr. Men den offisielle «fødselen» er notert til 3 år e. Kr., da byen, som da het Tragurium, var under romersk herredømme.

Innenfor disse bymurene funner du faktisk over 70 restauranter. Så her kan du bo og nyte livets gode sider i dagevis og oppleve nye ting hele tiden. Reis hit, folkens!

Så tar vi oss en tur ut mot kaia og går for å se fortet, eller slottet, som ligger så synlig til i enden av kaipromenaden.

Kamerlengo Castle ble reist rett etter 1420, da Trogir fortsatt var en del av republikken Venezia.

Høydeskrekken overvinnes igjen, og her oppe er det praktfull utsikt over byen og de vakre omgivelsene rundt.

Trygt nede fra tårnet tar vi en liten tur inn en av byportene igjen, før vi rusler tilbake til campingplassen og har en trivelig kveld sammen med Jamie.

Fra byvandring til strandvandring – livet er godt i Kroatia!

En ny dag, og vi bestemmer oss for å vandre en times tid til nabobukta Beach Mavarcica. 

Her er det stille og rolig, med noen lokale som nyter en dukkert i varmen. Vi tar et par timer på solseng her inne i bukta, og unner oss også en lunsj på kaféen.

Varme og svette kommer vi tilbake til campingplassen. Det blir en avkjølende dusj, før vi igjen rusler til Trogir for å treffe Jamie. Dette er siste kvelden hans her i Trogir.

Nå er det fredagskvelden, og byen er brått stappfull av glade folk. VI tar oss en bedre middag på en av de intime restaurantene, og Jamie går tidlig til sengs, da han skal på båtsafari grytidlig i morgen. Han skal være med på det vi tenkte å få med oss, nemlig en båttur til øyene Hvar og Vis, og oppleve de de blå lagunene.

Pia og jeg sier «ha det» til Jamie, som lover å sende bilder fra turen. Vi rusler ut til kaipromenaden, og ser at havna har blitt full av svære skip og luksusbåter i løpet av dagen. Og for et liv det er på kaia her i kveld!

Spilt, her kommer vi!

Idag skal vi til nabobyen Split, og vi snirkler oss den trange veien fra campingplassen ned til brua i Trogir.

Bilturen til Split tar bare 30 minutter, så er vi fremme på denne plassen, Camping Sobrec Split.

Det er gråvær idag, så det er stille og rolig på stranda. Men siden vi skal ha nok en dag med byvandring, passer det bra at det ikke er steikende sol.

Så ser vi oss litt rundt, mens vi tenker på Jamie, som er ute på båttur i gråværet. Litt synd, men vi håper fotoværet blir bedre utover dagen.

Joda, det blir et par små glass på kaféen, før vi tar vi bussen rett utenfor innkjøringen til campingplassen og inn til Split. Og vi er som vanlig spente på hva som møter oss. Vi har jo hørt litt om denne turistbyen som så mange sier så mye flott om.

Vi peiler oss selvfølgelig inn på den gamle bydelen, der palasset til den romeske keiseren Diokletian er byens naturlige sentrum. Denne gamle byen ble grunnlagt 200 år e. Kr.

Så da er det bare å bli med på byvandring. Ord overflødig.

Det blir noen timer ut og inn av byportene, og etterhvert havner vi midt i et Kroatisk bryllup på plassen utenfor Saint Domnius katedral.

Og stemningen tar helt av! Få det med deg i videoen nederst i reisebrevet. En av kroatene ved siden av oss forteller at dette er et typisk Kroatisk bryllup. Fantastisk! Det drypper litt i tårekanalene, mens bryllupsangen runger mellom de gamle romerske murene stappfulle av historie.

Og mens vi koser oss i gatene her i Split, kommer det bilder fra Jamies Blue Cave Tour.

Opplev fem øyer på Blue Cave Tour!

Her er noen av hans bilder, pluss noen fra nettsiden til turarrangøren. Wow! Må ha vært en fantastisk opplevelse.

Jamie forteller at han har hatt en ubeskrivelig flott tur, og vi er glade for at han tok den for oss, da vi ikke fikk det til selv. Takk for nå, Jamie! Treffes snart igjen hjemme i Oslo. Snart og snart. Om noen uker, er vel mer riktig å si.

Vi nyter kveldstimene her i Split, mens Jamie reiser hjem med fly.

Så blir vi selvfølgelig her i byen til det blir mørkt, for å få med oss det magiske kveldslyset. Gåsehud!

Hvis du reiser til Kroatia, ta deg et par dagers fri fra badelivet og unn deg litt byvandring i disse to vakre byene. Et minne for livet. Garantert.

Se reiseruta til og fra Hellas her.
Se alle filmene fra turen til og fra Hellas her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu