«Hva? Bobiltur til et gjestgiveri?» Ja, bli med til Treungen!

For noen ildsjeler vi treffer, når vi reiser rundt for å besøke Nortrip-verter i nærmiljøet vårt! Fra Gunn Elisabeth og Geir på Slettene Hage i Herefoss til Selma og Arno på Åmli Gårdsmeieri. Og nå Monica og Kenneth på Treungen Gjestgiveri.

5. april 2023

Fra den fantastiske opplevelsen på Åmli Gårdsmeieri er vi spente på hva vi får oppleve når vi svinger inn ved siden av Treungen Gjestgiveri. Hva møter oss her?

På veien nordover i Telemark har jeg passert dette sjarmerende huset flere ganger. Og jeg har tenkt, hva skjuler seg bak denne idylliske fasaden?

Vi parkerer rett ved siden av gjestgiveriet, og vi har begge to en god følelse når vi åpner døra og går inn.

Se her, ja. Vi kommer inn til et trivelig kaférom med dyp blå vegger. Koselig, rett og slett! Hjemmekoselig er vel ordet.

Her hilser vi på Monica Føreid og Kenneth Waylon Skribeland Larsen, som nettopp har overtatt som drivere og eiere av dette gamle gjestgiveriet.

Monica forteller at de overtok dette huset for bare noen uker siden, etter at de valgte å flytte fra Tjørullkroa, kaféen langs veien når du kommer sydfra mot Treungen.

– Alle de gamle kundene våre er med oss hit, smiler Monica, som også kan fortelle at de bor i tredje etasje, kommer til å leie ut rom i andre og driver kafé i første.

– Kort vei til jobben, smiler Kenneth fornøyd.

Dette huset, som oser av gamledager, har en lang og ganske så dramatisk historie, med ulike eiere gjennom årenes løp. Huset ble bygget i 1917, men ble rammet av storbrannen i 1922, for så å bli bygget opp igjen. Gjestgiveriet het i mange år Klevstul’s Hotel.

Gjestgiveriet er en karakteristisk bygning fra Treungens første tid som trafikknutepunkt med jernbanestasjon. Huset er i jugendstil og prydet med klassiske søyler.

Vi er ivrige etter å se mer, og Monica tar oss med på en liten omvisning i «huset med det rare i», et innholdsrikt lite smykke man blir glad av å oppholde seg i.

Huset nye verter holder på å gjøre i stand de sjarmerende rommene i andre etasje, så gjester som vil overnatte på gjestgiveriet kan gjøre det.

Her er det sjarm så det holder, med kriker og kroker og gamle skaprom.

I dette rommet, som en gang var selveste bryllupssuiten, er det nå et konferanserom.
– Her kan gjerne gjestene våre, eller lokale bedrifter og foreninger, ha møtene sine, sier Monica, som er tydelig stolt av stedet hun og Kenneth nå satser fremtiden sin på.

Så rusler vi ned den gamle trappa for å ta oss en lunsj. Og vi ser at huset har litt av hvert å by på.

– Ta dere hver deres ostebolle, hvisker Monica med et anbefalende smil. Så da gjør vi selvfølgelig det.

Den smaker skikkelig godt, Monica. Bra tips!

Den blide vertinnen forteller at de også har noe de kaller «dagens sjølforsyning» i rommet ved siden av, der gjestene kan forsyne seg selv av hva som er dagens aktuelle snaddermat.

Her er det enkelt å trives. Husets faste gjester har til og med egne kaffekopper med navnet sitt på. Ikke rart folk koser seg når de er på besøk her.

At disse to vet å skape trivsel er en kjent sak her i distriktet. For i 2022 ble de nominert som en av de ti triveligste bedriftene i Telemark.

Men nå ut på tur. Og gode og ostebollemette rusler vi avgårde for å se mer av Treungen.

Vi stikker selvfølgelig innom Fru Tveit, som tilbyr både blomster, klær og interiørartikler. Og fruen har virkelig fylt butikken med gult påskegodt.

Så går rusleturen videre over Tveitsund bru, som ligger midt i tettstedet, en flott steinbru prydet med betongsøyler. Den smale, trafikklysregulerte brua ble fredet som kulturminne i 1999.

Jeg var innom Treungen på høstturen min i 2021, og nå vil jeg vise Pia «Tre nisser steinverksted», som holder til i et vanntårn ved det gamle jernbaneområdet.

Her treffer vi Kent, som driver denne særegne steinbutikken. Her er et par bilder fra da jeg var innom Kent i september i 2021.

Pia er nok over gjennomsnittet glad i steiner og krystaller. Og selv faller jeg pladask for spillet av lys i denne steinen …

… en Selenitt healingstein, som visstnok skaper dyp fred og harmoni, klarhet og mental fleksibilitet.

– Ja takk, jeg tar den, sier jeg, og fryder meg over spillet av lys i steinen, mens vi rusler over brua igjen.

Tilbake på gjestgiveriet blir det løvstektallerken til middag på Pia og en Bjarnes’ burger på meg.

Så får vi oss en lengre prat med dette trivelige vertskapet. Og de to har en oppfording til alle oss som skal denne veien i vår og sommer.

– Velkommen til oss, her på Treungen Gjestgiveri. Vi har veldig lyst til å få masse besøk her. Vi er glad i mennesker, og den lokale maten som vi lager her på huset har vi veldig lyst til å dele med dere. Så det er koselig om dere tar turen innom oss!

Før vi trekker oss tilbake for kvelden spør jeg Monica og Kenneth om de kunne tenke seg å ha noen av mine humoristiske streker på veggene her i sommer.

– Ja, veldig gjerne, sider de i kor, når de får se eksempler på hvordan jeg leker med kjente ord og uttrykk.

Så kryper vi glade og fornøyde til køys på plassen gjestgiveriet har til rådighet for oss Nortrippere.

I dag reiser vi ganske tidlig fra Treungen.

– Tusen takk for oss, Monica og Kenneth! Vi har storkost oss. Så kommer vi innom med tegningene mine.

På veien hjemover stopper vi ved Reklikilen for å nyte en god bobilfrokost ved vannkanten. Frokost med sånn utsikt smaker alltid ekstra godt.

Knekkebrød med roastbeef – digg!

Så er vi hjemme i igjen i Sørlandets smilehull. Nok en knalltur er tilbakelagt. Og nå har den fått sin fortjente plass i «minneboka» – eller reisebloggen, som jeg også pleier å kalle den.

Følg Treungen Gjestgiveri på Facebook.

Om du ikke er medlem enda, sjekk NORTRIP reiseguide her.
Nå kan du også få BOBILGUIDEN som app. Sjekk her.

Se en filmsnutt fra turen til Treungen her…

Snart blir det nye turer. Så da er det bare å følge med!

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Bestill boka VIE VEIER TIL SOMMERNORGE her!

En stor takk til min bobilforhandler MobileZentrum, som har forstått hvor viktig det er for oss aktive bobilfolk å ha forhandleren vår i ryggen hvis noe skjer underveis på reisen. Dere er best!

Close Menu