Til den italienske rivieraen? Få med deg Cinque Terre!

Fra deilige Lucca reiser jeg på lykke og fromme ut mot kysten. Og jeg havner etter hvert i Viareggio og kjører nordover langs den italienske rivieraen. Milevis med endeløse køer med biler og turister. Tydelig at det er høysesong. Men om et snaut døgn skal verden se annerledes ut. Jeg får oppleve de fem byene – Cinque Terre. Ah!

Sommer 2016

Første stopp langs den overbefolkende italienske rivieraen blir Camping Partaccia ved Carrara.

Jeg er bare glad for å ha fått meg plass, parkerer bilen og sandalrusler ned til stranda. Og der er jeg ikke alene…

Jeg vasser langs vannkanten og drømmer om et roligere sted. Dagen etter går turen videre nordover. Først til en smal, kronglete vei til den bittelille landsbyen Tellaro, et idyllisk lite sted, der det egentlig ikke er plass til bobiler langs de smale veiene. Campingplassen i nærheten har ikke plass til meg, og jeg finner meg etterhvert en plass i solsteika på en vanlig parkeringsplass ved Lerici. 45 grader og kø på stranda og på kaféene, og jeg går til bilen og forlater åstedet, kokvarm og oppgitt. Skal jeg finne noe som helst før natta?

Jeg stiller GPS’en inn på en campingplass i Levanto, og kjører på sjarmerende svingete veier opp til fjellet, og enda mer sjarmerende og svingete veier ned til Levanto. Og her kommer jeg til en liten intim campingplass med en rolig atmosfære, omslynget av vakre løvtrær. Er det mulig? Fra turistkaos til ren skjær idyll. Camping ALBERO D’ORO.

Levanto er ikke spesielt intim og særegen i forhold til andre byer jeg har vært innom i Italia, men så viser det seg at jeg kan ha Levanto som base mens jeg opplever de fem byene mellom Levanto og La Spezia – et tips jeg har fått fra flere. Noe jeg MÅ få med meg. Og takk for det! Denne nasjonalparken står også på verdensarvlista til UNESCO. Så bli med på tur!

Jeg kjøper dagskort på toget, som frakter meg fra by til by. Og første by er Monterosso la Mare. Wow! For en opplevelse! Bare se her…

Så bestemmer jeg meg for å gå stien fra Monterosso til Vernazza, som er neste by. En gedigen feilvurdering av en eldre herremann som meg, og etter nærmere to timers gange opp og ned fjellskrenter og trange stier kommer jeg endelig til Vernazza.

Jeg har aldri i mitt liv vært så sliten, så svett og så tørst. Det blir en halvliter mens jeg fortsatt hiver etter pusten i 35 graders varme. Men så kommer smilet. Og for en by!

Ikke en eneste meter ekstra til fots fra nå, så da blir det toget videre til Corniglia, og her er det en lang trappetrassé oppover i åsen for å komme til byen. Og jeg tenker at jeg lar være, utslitt som jeg er. Men en gatemusikant som sitter ved togstasjonen overtaler meg til å gå alle trappene opp til byen. Takk, gode mann!

Nedover til toget igjen klarer jeg knapt å gå. Jeg har helt klart overvurdert min egen fysiske form, og har store smerter på venstre side i venstre kne. Og bare på trass tar jeg toget videre til by fire, Manarola. Her går jeg tom for strøm på mobilen, men tar en salat på en kafé og får ladet hos en snill servitør på en av de trivelige kaféene i byen.

Med nyladet mobil og kropp tar jeg toget til den siste av fem byer. Riomaggiore. Wow igjen!

Og her blir jeg til båten frakter meg og mange andre som har lyst til å se Cinque Terre fra sjøen. Innom noen av byene igjen, men båtveien denne gangen, helt tilbake til Levanto.

Les mer om de fem italienske byer her på reiselykke.com.

Her på dolcevita.no kan du lese enda mer om Cinque Terre.

Det tar en halv time å gå opp til campingplassen, og med vondt venstrebein er det en stor kraftanstrengelse å komme meg tilbake til campingen. Og tilbake i bilen må jeg selvfølgelig dele med Globia alt jeg har opplevd.

Jeg ser på bildene og tror nesten ikke det er sant. Skulle så gjerne hatt Pia her, for det er sånne opplevelser det er godt å dele med noen du er glad i. Typisk Per – et par tårer triller nedover kinnet. Er sliten og har vondt i beinet, men er veeeldig fornøyd.

Så våkner jeg til et mirakel. Smertene i beinet er nesten borte. Det blir stranda på meg idag, i stedet for å haste videre. En dag på solseng, og så videre i morgen.

Takk for meg, Camping ALBERO D’ORO, Levanto og de fem fantastiske byene Monterosso la Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore!

Nå går turen mot La Morra. Gleder meg!

En stor takk til Ferda, som holdt meg med knallgode bobiler fra 2015 til 2019.

Se filmene fra turen her.

Her kan du se reiseruta sydover, del 1.
Her kan du se reiseruta nordover, del 2.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu