BOBILPRATEN: Et møte mellom Geir basecamper og Per komfortkjører

Jeg treffer journalist Geir Svardal i tjukkeste skauen i Hakadal. Dette er mannen bobilfolket kjenner godt gjennom bobilmagasinet til Vi Menn, og ikke minst som forfatter av boka «Camping. Det gode liv langs landeveien». Nå skal vi to ha oss en god bobilprat, og jeg vil høre mer om bobiltilværelsen Geir og samboer Ninni praktiserer. 

25. februar 2021

Det er alltid trivelig å møte Geir, og hver gang er veien kort til at samtalen dreier seg om vårt felles interesseområde. Bobil. Selvfølgelig, siden vi begge er bobilentusiaster av rang, selv om vi reiser på ganske ulike typer turer. Fellesnevneren er vel at vi har bybobil, begge to, og at vi elsker fricamping.

Av med jakka, Geir! Her inne er det godt og varmt. Skal det være en kopp kaffe?

Mens dagen går over til kveld rigger vi oss til i bobilen min med kaffe og noen småkaker. Alltid lunt og trivelig å sitte i bobilen når skumringstimen er på sitt vakreste, med det varme lyset inne mot blåkald stemning ute. Magi, spør du meg.

Vanligvis er det jo Geir som er intervjueren, men denne gangen er rollene byttet. Så jeg fyrer løs.

Hvor på Sørlandet er du fra, Geir?

– Hehe, jeg er nok ikke fra Sørlandet. Etter at jeg kom hit og ødela dialekten var det mange som trodde jeg var fra Arendal. Jeg kan vel kalle meg en geografisk bastard. Født i Florø, bodde i Tromsø fra jeg var ett til åtte år gammel, i Stavanger fra jeg var åtte til treogtyve. Så dro jeg til Østlandet og har blitt her siden, forteller Geir.

Alltid artig å treffe deg, Geir.

Hva er grunnen til at det ble bobil på deg?

– Jeg har alltid definert meg som altfor urolig til å ha hytte, så derfor ble det bobil til slutt. Det startet med at jeg begynte å lese meg litt opp på hva bobil var. Sikkert fordi jeg tenkte at jeg ikke skulle ha hytte. Så snubla jeg over en annonse på finn.no, og kom i kontakt med en som drev utleie i Asker, som skulle selge noen av utleiebilene sine.

Geir på tur med sin Chaussen Flash 03, hans første bobil.

– Så da tro jeg til og kjøpte meg en Chausson Flash 03, en helt grei alkovebil. Dette var i 2012, forteller Geir, som altså har tre år lengre fartstid bak bobilrattet enn meg. 

Men du har gjort mye mer enn å skrive om bobil og camping?

– Jeg er egentlig utdanna innen landbruk, men akkurat det var ikke noe for meg. Men å skrive, derimot…, så da ble det jobb som sportsjournalist i Aftenposten fra 1988 til 1996, og etter hvert jobbet jeg mye med motorsport. Var blant annet redaktør for bilprogrammet Grønt Lys på TV2. Var vel kjent som en som likte raske biler, og var med på å sette verdensrekord i hastighetskjøring for standardbiler på Talladega-banen i Alabama, forteller Geir, som fra år 2000 hadde Vi Menn som arbeidsgiver, men fullt fokus på bobilmagasinet fra 2013.

Vi Menn Bobil ble en braksuksess. Foto: journalisten.no

– Da redaksjonssjefen i Vi Menn hørte at jeg hadde kjøpt meg bobil, kom det fram at bladet hadde i tankene å gi ut et bobilblad. «Har du kjøpt deg bobil? Da har du jammen fått deg ny jobb. Gratulerer!», sa sjefen. Og da var det gjort, flirer Geir, tydelig fornøyd med tilbudet han fikk den gangen.

– Det første året ga vi ut to blader, men fra og med 2014 har vi hatt fire nummer i året. Og fra å overhodet ikke ha hatt noe med caravansegmentet å gjøre ble dette mitt nye liv og den store hobbyen.

Gøy å høre. Men hva slags type turer reiste du på?

– I starten ble bobilen brukt til helgeturer, ferier og enkelte fjellturer. Så møtte jeg Ninni i 2013, ei dame med en ekstremt stor friluftslivinteresse. Og siden jeg allerede hadde bobil oppdaget vi at det var en knallgod kombo. Bobilen egnet seg godt til å ha som basecamp.

Trioen fra Nittedal på tur. Foto: Geir Svardal

– Ninni dro meg igang på fantastiske turer, blant annet til Jotunheimen. Jeg hang etter så det holdt i starten, men etter hvert begynte jeg å trene og ble bevisst på hva jeg spiste, så nå holder jeg faktisk følge med henne, smiler Geir. Bobilen har blitt et praktisk middel for å nå målet, nemlig vandringsturer i naturen. 

Ninni og Geir på tur til Glittertinden. Foto: Geir Svardal

Men hva med vinterkjøring?

– Jeg savner ikke å kjøre bobil på vinterføre, men liker å komme meg opp på fjellet for å gå på ski. Så går jeg en del på skøyter på Harestuvannet.

Planer for sommeren, da?

 – Det blir nok Vestlandet, eventuelt kjøre opp til Finnmark, om vi får satt av nok tid til det. Og turterreng, selvfølgelig. Det gir en spesiell ro å vandre i naturen. Til sommeren blir det også noen litt enklere turer, og kanskje ikke på død og liv bestige de høyeste toppene. 

Da blir Pia og jeg med!

– En knallgod idé, Per. Det må vi få til, kommer det lynraskt fra Geir. Så da har vi en turavtale. Gleder meg stort.

Puh! Jeg tar utfordringen, Geir. Foto: Geir Svardal

Jeg kjenner at jeg vil utfordre min egen bedagelighet i sommer, og en tur sammen med Ninni og Geir ville vært helt topp – apropos toppturer.

Så må jeg bare si at jeg blir inspirert når jeg ser alle de fantastiske turene Ninni og Geir har vært på, som du kan se mye mer av på Geirs nye bobilreiseportal bobilbasecamp.no.

Som Geir skriver på siden sin:

Vår erfaring er nemlig at bobil og vandring er en fantastisk kombinasjon. Vi bor tett på turterrenget, og en dusj, rene klær, varme, god mat og drikke samt en myk seng er praktisk og komfortabelt når skrittelleren har fått sitt.

Perfekt basecamp for fantastiske vandringer. Foto: Geir Svardal

Så bra websiden din har blitt, Geir.

– Synes du det? Tror den inneholder det man trenger hvis man er interessert i å bruke bobilen som basecamp. Så sper jeg på med noen blogginnlegg og nye turer etterhvert.

Gleder meg til å følge dere utover våren og sommeren. Og takk for praten!

Følg Ninni og Geir på bobilbasecamp.no, dere også, folkens!

For min egen del blir det flere småturer rundt i vårt vakre vinterland de nærmeste ukene. Så følg med!

Se alle turene fra start til mål her.
Se filmer fra alle turene her.

Følg meg gjerne på Facebook

Dette innlegget har 2 kommentarer

  1. Så gøy at du intervjuet han! Supert nettsted!! Det også 😉😄

    1. Enig, Bente! Geir er en superkar med supernettsted 🙂

Legg igjen en kommentar

Close Menu