Sett deg inn og bli med meg på bobiltur uten grenser

Det er ubeskrivelig godt å kunne trille avgårde på tur igjen. Og til og med utenlands! For det er en god stund siden sist jeg krysset grensa og satte bobilsnuta sørover i Europa. Målet er å komme hjem igjen til påske. Så får dagene vise hvor ferden går. Og som du ser, Globia har allerede funnet plassen sin på sofaryggen. Så da er det bare å stige på og slå følge!

11. mars 2024

Første stopp blir Grimstad. Jeg skal innom Nortrip med flere ferske og nytrykte eksemplarer av boka mi. Nortrip selger nemlig boka i nettbutikken sin. Artig at salget har gått så bra, både hos Nortrip og gjennom mine egne kanaler. Første opplag er allerede utsolgt.

Patrik og Bjørnar hos Nortrip kan fortelle at det er stor interesse for boka, også i Sverige. Så da er det en glede for meg å kunne levere flere bøker av det nye opplaget.

Så er Globia og jeg på plass på kaia i Kristiansand. Og da tenker du sikkert at vi skal ta båten over til Hirtshals. Stemmer!

Og mens vi sitter her og venter på å kjøre ombord gjør jeg meg noen tanker om at det endelig er langtur igjen.

For de to siste åra har gitt meg noen helseutfordringer som har satt en del kjepper i hjula for nye turer og reisebrev.
Så dette er et sterkt og rørende øyeblikk for meg. Og takk for at du slår følge.

Jeg har ikke vært mange minuttene ombord før jeg hiver meg over lunsjbuffeten. Reiseglede skaper matlyst, vet du!

Det blir et par runder med påfyll, før jeg setter meg litt for meg selv for å slappe av. Og brått kommer det en melding på båtens høyttalere om at det er konsert foran i båten. Og selveste Tor Endresen inntar scenen …

… til stor begeistring hos det meget godt voksne publikummet, der en del av dem tydeligvis var på konserten hans også dagen før, da båten dro motsatt vei.

Og med en av låtene til Tor surrende i hodet triller Globia og jeg den korte turen til Tornby Strand Camping.

Her har vi overnattet flere ganger, før vi har kjørt videre sørover.

Det blir en fredelig natt, før morgenkaffen inntas rundt klokka sju.

Og jeg trår like gjerne til med et festmåltid av en frokost. Knekkebrød med Roastbiff. Nam!

Ute er det kaldt, minus 2 grader, og frostdisen gjør morgenstemningen magisk.

Første natta ble god i «Bulli», min reisepartner på hjul for et par tre uker fremover. Nei, jeg har ikke byttet bil, men skal rett og slett teste denne lille, litt særegne nyvinningen fra Knaus på denne turen.

Er spent på hvordan det går, for dette er noe helt annet enn bybobilen min, selv om den faktisk er noen centimeter kortere. Men kjørekomforten er bare helt nydelig.

Etter et tips fra en dansk bobilvenn, som har fulgt turene mine i lang tid, blir neste stopp den lille fiskelandsbyen Lønstrup.

Det er ikke lange stubben å kjøre. Greit å starte litt kort og forsiktig, tenker jeg.

De danske veiene fornekter seg ikke. De er en drøm å kjøre på. Og når værgudene også trår til med det beste de har å by på, da er det bare å lene seg tilbake og kruse avgårde.

Lønstrup, her kommer vi!

Jeg er spent når jeg svinger inn i hovedgata i landsbyen. Og som forventet og forhåndsannonsert av min danske venn Kristian, det er gallerier og kunsthåndverksteder på rekke og rad.

Jeg parkerer nærmest midt i sentrum av landsbyen, og tenker å stå her noen timer. Og som vanlig vil jeg raskest mulig ned til sjøkanten.

På veien passerer jeg den lokale kinoen og teateret. Se, så sjarmerende! Og husene lang veien mot Jammerbugten følger opp med enda mer dansk sjarm. Elsker det!

Så åpenbarer dette seg for meg. Wow x 3!

Godt påkledd i vinterkulda legger jeg merke til paret i badetøy som nettopp har vært i havet med kroppene sine. Brrrr…

Langs hele denne kysten kan du gå på en flott sti, og like rundt neste hjørne dukker denne stranda opp.

Jeg er bergtatt. Og sulten. Så jeg stopper på en kafé som faktisk er åpen. Ingen selvfølge rundt omkring når vi skriver 8. mars.

Det blir et dansk leverposteismørbrød på meg. Favoritten min når jeg vil ha en bedre lunsj i Danmark. Men denne var litt stusselig, tenker jeg. Men skitt au! Jeg regner med mat av øverste klasse senere i dag.

Selv om gradestokken sier meg noe annet er det allikevel tydelige spor av vår, her i Lønstrup. Og fra vakre vårblomster tenker jeg meg på galleribesøk.

Første galleriet jeg kommer til er stengt. Og jeg skjønner at det ikke er den ideelle tiden av året for galleriturné.

Men så dukker dette galleriet opp. Og her er døra åpen.

Og takk for det. For dette er praktfullt. Se på disse vasene.

Den hyggelige damen som tar imot meg forteller at det er Dorte Friis som er kunstneren. Hun forteller også at de andre kunstnerne, som stiller ut malerier, grafikk og skulpturer, er Dortes søsken. For en kunstnerslekt!

Etter hvert får jeg også hilse på selveste Dorte Friis, som kan fortelle at hun har drevet galleriet i 17 år, da hun overtok etter sin bror. Og i dette særegne gallerihuset både jobber og bor hun. Dorte forteller også at hun har flere norske kunder.

Dorte inviterer meg opp i hennes atelier, og jeg får være med på noe ganske så spesielt, nemlig når Dorte brenner sine vaser en ekstra gang, etter at vasene har vært i en ovn med over 800 grader.

Se på dette! I filmen kan du se hvor spektakulær denne prosessen er. Og dette skjer selvfølgelig utendørs, folkens!

Jeg takker Dorte og hennes assisten Lis for meg, og tenker å se om flere gallerier er åpne. Men som forventet er flere stengt på denne tiden av året.

Dorte fortalte meg at denne lille byen har den største konsentrasjonen av kunstnere og kunsthåndverkere i Danmark i forhold til innbyggertall. Jeg mener hun sa det er over 30 utøvende kunstnere i Lønstrup, og det er en vesentlig del av et totalt innbyggertall på rundt 550. Ikke rart Lønstrup kalles «Lille Skagen».

Men nå er jeg klar for å reise det lille stykket ut til et landemerke, som viser seg å være Nordjyllands største turistattraksjon.

Rubjerg Knude Fyr – må oppleves!

Fra landsbyen tar det bare fem minutter å kjøre. Og det tar rundt 20 mutter å gå fra der jeg parkerer bilen og opp til dette fyret med den helt spesielle og dramatiske historien.

Dette blir reine toppturen, kjenner jeg. For et langt stykke av turen vandrer jeg i myk, dyp sand. Men se hva som møter meg når sandtoppen endelig er besteget.

Dette er Rubjerg Knude Fyr, folkens!

Og maken til historie skal du lete lenge etter, og temmelig sikkert aldri finne.

Helt ute på kanten av den imponerende Rubjerg Knude vandreklit, har fyret stått siden det ble reist i 1900. Høsten 2019 måtte det flyttes før det styrtet ned i havet. Med årene har både vind og vær brutt ned sandmassene, og før fyret ble flyttet lå det faktisk bare noen få meter fra kanten.

Dette kan man lese på fjordline.com:

Arbeidet fikk enormt mye oppmerksomhet, og flere dager var det mange som sto å så på jobben som ble gjort der oppe. Selve flyttedagen, tirsdag 22. oktober, strømmet det folk til Rubjerg Knude for å følge med på at det 30 meter høye fyret ble flyttet 70 meter innover på klippen. Flyttejobben gikk heldigvis veldig bra – noe som betyr at fyret kan bli stående i nærmere 30 år til!

Jeg må selvfølgelig opp i fyret for å se utsikten. Og med skjelvende bein møter jeg høydeskrekken og tar trappene opp til toppen.

Dette er høyt! Men for en utsikt. Og der nede kan du se signaturer og navn laget av besøkende, med murstein fra fyret da det ble flyttet.

Der borte ligger sjarmerende Lønstrup, som jeg nå mer enn gjerne reiser tilbake til.

Å bestige sandfjellet opp til Rubjerg Knude var sterkt. Så som seg hør og bør må bragden belønnes med en bedre middag.

Da rusler jeg like gjerne inn døra til Café Slugten, og bestiller av søte Emma dagens fisk – fersk og nyfisket fra Hirtshals.

Det smaker himmelsk, Emma! Og takk for ekstra god service.

Jeg blir stående på parkeringsplassen for natta, da landsbyens campingplass fortsatt er stengt. Og som en avslutning på en fantastisk dag her i Lønstrup rusler jeg ned igjen til Jammerbugten.

Så til slutt en oppfordring, kjære bobilvenner. Ta dere en tur hit. Hva med påsken? Da er både campingplass, kafeer og gallerier veldig åpne. Like åpne og hjertelige som landsbyens beboere.

Se mer om ting å gjøre i Lønstrup.

Her er en liten filmsnutt fra første etappe på denne turen:

Nå går turen videre. Hvor? Følg med!

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Bestill boka VIE VEIER TIL SOMMERNORGE her!

En stor takk til min bobilforhandler MobileZentrum, som har forstått hvor viktig det er for oss aktive bobilfolk å ha forhandleren vår i ryggen hvis noe skjer underveis på reisen. Dere er best!

Close Menu