Dette er Pärnu i Estland. Pakk bobilen og kom, folkens!

Idag kommer vi til den lille byen Pärnu i Estland, reisemål nummer to på vår bobiltur i Øst-Europa. Og vi har det så bra! Da vi reiste hit for noen dager siden må jeg innrømme at vi hadde noen fordommer med oss i bagasjen. Alle er gjort til skamme, for her er det bare godt å være. Veiene er topp, byene er vakre og velstelte, folket er trivelige og maten smaker fortreffelig. Og vi har bare så vidt begynt!

Juli 2018

Oppholdet i Tallinn ble innholdsrikt på mange måter. Det viste seg at Tallin City Camping var så som så. Men siden turen inn til gamlebyen var så fantastisk, og kvelden ble avsluttet med noe godt i glasset akkompagnert av Guns N’ Roses på nabotomta til bobilplassen, da la vi oss med et smil om munnen allikevel. Selv alle gnagsåra etter dagens mange kilometer til fots var glemt.

Ny dag, og fortsatt knallvær. Etter tips fra bobilvenner på Facebook reiser vi sørover mot Pärnu, den lille byen som ligger i Rigabukta.

Lille Globia har inntatt sin faste plass helt i front, og vinker farvel til Tallinn for denne gang.

Fra første kilometer etter Tallinn ser jeg etter fine fotomotiver: Jeg leter forgjeves, for her er det skog og ensformige jorder rundt oss hele veien. Men veiene er topp, kilometerne forsvinner fort bak oss, og vi nærmer oss dagens endestasjon ganske raskt.

Dette er andre byen vi besøker siden vi kom til Estland, og det tar ikke mer enn halvannen time fra Tallinn, så er vi i Pärnu. 

Vi har peilet oss ut Konse Motel & Camping. GPS’en leder oss brått til venstre etter brua, og bare noen minutter senere kjører vi inn på campingplassen, som ligger helt ved elvekanten. Dette ser da veldig lovende ut!

Pärnu – erobret av svenskene to ganger!

Hva slags by har vi egentlig kommet til? Som vanlig er jeg ikke særlig godt forberedt, men finner ut av ting underveis, i kjent Per-stil.

Dette sier Wikipedia om Pärnu:

«Pärnu er en by og kommune i Pärnu fylke i Estland, beliggende i Rigabukten, 120 km sør for hovedstaden Tallinn. Byen ble grunnlagt i 1241 av Den tyske orden. Byen var også medlem av Hansaforbundet og var en viktig isfri havn for Livland. Byen kom under kontroll av Polen-Litauen i perioden 1560 til 1617. Den ble erobret av svenskene første gang i 1562, og ble deretter erobret igjen av Sverige under Livlandskrigen. Byen forble under svensk herredømme fra 1617 til 1710, da svenskene mistet den til russerne under den store nordiske krig

Nok en by med en gammel og spennende historie, med andre ord.
Les om feriedestinasjonen Pärnu her.

Vi finner oss en plass, og Pia disker opp med en bedre lunsj – som vanlig.  

Den trivelig damen og eieren i resepsjonen forteller at det ikke er lange stubben inn til byen, og heller ikke så langt til den populære stranda. Så da blir det byen idag og stranda i morgen.

Vi rusler inn til byen langs den vakre elvepromenaden.

Fra storbyen Tallinn til lille Pärnu – litt av en kontrast. For her det stille i gatene, i motsetningen til folkestrømmer gjennom gatene i Tallinn.

Min medbragte engel slår ut med vingene utenfor en av byens butikker, og vi finner oss etterhvert et sted for noe kaldt å drikke.

Det byen mangler av spennende kunst, arkitektur og butikker tar den igjen på antall kaféer og restauranter. Her myldrer det av alternativer, og ryktene sier at Steffani pizzarestaurant her i byen er Estlands mest populære.

På veien hjemover passerer vi et lite bankbygg av svensk avstamning…

Vel tilbake på campingplassen ser vi en norsk bobil like i nærheten av oss. Og det viser seg at Britt og Pål fra Troms er på tur. Riktignok den motsatte veien av oss. Etter noen fantastisk fine dager i Polen, Litauen, Latvia og Estland skal de ta båten fra Tallinn i morgen.

«Det har aldri skjedd noe skummelt på alle disse åra siden vi begynte å reise hit i 2006»

Pia og jeg benytter selvfølgelig muligheten til å få noen gode råd. Vi har tross alt hørt at det kan være skummelt å reise rundt her i Øst-Europa.

– Vi har reiste nedover her nesten hvert eneste år siden 2006, og vi har aldri opplevd noen ubehageligheter. Så det stemmer ikke, sier Britt, som tror det er gamle fordommer om østblokkland og kjeltringer som henger igjen. 

– For oss som bor der oppe i nord er dette faktisk et fantastisk alternativ. Kort vei gjennom Finland, stort sett alltid bra vær, fine byer, bra campingplasser og trivelige folk. Etter mange år som gjester her på Konse har vi blitt godt kjent med paret som driver plassen. Så her har vi hatt mange festlige lag sammen med andre bobilfolk fra Norge, ler Pål.

Latteren sitter løst hos det herlige folket fra Nord-Norge, noe Pia og jeg fikk gleden av å oppleve for bare tre uker siden, da vi var på tur til Harstad og Lofoten. Takk for praten, Britt og Pål. Og fortsatt god sommer!

Pärnu Beach – må oppleves!

Idag leier vi sykler på campingplassen og sykler tversover til stranda vi har hørt så mange rykter om. Og da vi svinger inn mot stranda og ser hvordan Pärnu Beach folder seg ut i begge retninger, da er det bare et ord som kommer unisont: Wow!

Her er det hoteller, kaféer, barer og strandrestauranten, og det er akkurat passe med folk.

Her kan du finne deg mange kvadratmeter for deg selv, og rusle noen meter opp til en av serveringsstedene når tørsten melder seg. Og alt er så ordentlig og godt organisert. Virkelig en overraskelse og imponerende. Hvor er østblokkfølelsen? Helt fraværende!

Vi sykler tilbake til Konse for litt mat, før vi triller syklene ut på elvepromenaden igjen.

Og her ute ved elvebredden, sammen med badegjestene, følger vi sola helt ned.

Ikke rart smilet kommer. Dette gjør godt for både kropp, sjel og sinn. 

Nå gleder vi oss hemningsløst til neste reisemål – Riga i Latvia. Følg med!

Se kart over reiseruta gjennom Øst-Europa her.

Se filmene fra turen i Øst-Europa her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu