Fra Tromsø, Nordens Paris, til et glass vin ved Skibotnelva

«Tromsø er en livlig og vakker by med arktisk historie og kultur, omgitt av fjell, fjord og en øyverden under midnattssola og nordlyset», sies det på visitnorway.com. Klart vi må til Tromsø, som også kalles «Nordens Paris» og «Porten til ishavet». Men først må vi komme oss dit, etter fergeturen fra Senja.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen innom Tromsø og videre til Skibotn nederst i artikkelen.

Egentlig så vi for oss å bli en natt til på Senja, men ingen campingplass dukket opp på veien mot Botnhamn, og brått var vi ombord på båten over til Kvaløya.

«Takk for oss» til Senja for denne gangen… 
Troms 5

Men heller ikke på veien mot Tromsø ser vi tegn til campingsteder. Ja, vi kan finne oss en rasteplass og bo «unplugged», men akkurat nå er jeg avhengig av både strøm og godt nett.

Landskapet på turen over Kvaløya byr på naturlig dramaturgi av høy klasse, selv i gråvær…
…og da vi kommer til Tromsø regner det idet vi krysser de to bruene… 
Troms 21

Vi ender opp med en plass på rykende fersk asfalt på Tromsø Camping. Vi slår oss til ro og tar oss en kveldstur til fots innover mot Ishavskatedralen. Ikke for å gå i kirken, men for å kjøpe oss en pizza hos Allegro Pizzeria like bak katedralen. Et par timer senere, gode og pizzamette, sier vi takk for en lang dag i bilen, og kryper til køys.

Tromsø Camping – tett på vakker natur og yrende byliv

«Vi ligger idyllisk plassert i den herlige Nord-Norske naturen, et steinkast unna Tromsø sentrum. Her kan du sovne til lyden av Tromsdalselva som renner forbi, med storslåtte fjell bak ryggen», kan du lese på campingplassens hjemmesider.

Idag får jeg en prat med Ida Kristine Jakobsen, som er sjef for denne «nye» campinplassen. Ida forteller at den nå fremstår i ny og forbedret drakt, denne plassen, som faktisk er den eneste så nær Tromsø sentrum. Jeg er nysgjerrig på å vite mer om både Ida og plassen hun driver.

– Jeg begynte i jobben i oktober 2014, og samtidig begynte vi å bygge nytt, forteller Ida, som er daglig leder for både campingen og TUIL Arena. TUIL står for Tromsdalen Ungdomsidrettslag, som er eier av plassen her.
– Hele overskuddet fra driften går til TUIL og ungdomsarbeidet her, sier Ida. Godt å høre at vi er med på å støtte arbeidet med ungdommen i distriktet.

– Ja, jeg har vært heldig som kan holde på med det jeg brenner for. Det er artig å hjelpe folk å realisere drømmene sine, og vi her på campingen har et sterkt fokus på å kunne tilby noe mer. Vi har veldig gode samarbeidspartnere innenfor aktiviteter som hundesledeturer på vinteren, nordlysturer, hvalsafari, golfturer osv. Så vi kan sette sammen hele pakker med opplevelser. sier Ida, ivrig og engasjert.
– Vi tilbyr alt som er et ”must” når du er i Tromsø, så slipper du som gjest å lete frem alt selv.

Jeg påpeker at plassen akkurat nå kan minne om en uferdig parkeringsplass, og Ida forteller at det blir grønt gress mellom bobilplassene, nye hekker mellom radene og masse blomster, så det skal bli virkelig koselig her etter hvert. I tillegg til at sanitæranlegget er av det aller beste, noe vi absolutt kan underskrive på. Ida forteller også at de har 54 bobilplasser og 64 hytter, og flere hytter skal det bli.

– Så er det kort vei til de to kanskje største attraksjonene her i byen, Fjellheisen og Ishavskatedralen, sier Ida, som stråler om kapp med sola, som begynner å titte frem. Herlig å treffe engasjerte mennesker som jobber fra hjertet.

– Jeg elsker jobben, og dette er en drømmejobb for meg som brenner for reiselivet!

Les mer om Tromsø Camping ved å klikke her.

Tromsø – porten til ishavet

Ishavskatedralen ruver godt i bybildet… 

«Tromsø er med ca. 70 000 innbyggere Nord-Norges hovedstad. Her kombineres småbyens sjarm med storbyens larm», kan vi lese på nettsidene til Universitetet i Tromsø. Og det får vi virkelig oppleve de to små dagene her i byen.

På den samme nettsiden kan vi også lese: Betegnelsene «Nordens Paris» og «Porten til ishavet» har sitt utspring i byens internasjonale historie som handelsby, og sier noe om hvilken betydning Tromsø har hatt for fiske, fangst, forskning og ekspedisjoner i arktiske strøk. Kontakten med andre land har alltid vært utstrakt, ikke minst med Finland og Russland. Dette kan man se i distriktets kulturarv, som har både samisk, finsk og norsk opphav.

Vi nyter utsikten til brua over til Tromsdalen og Ishavskatedralen… 
På den andre siden der borte kan du se kaféen, der vi tar oss en bedre lunsj… 
Det særegne Tromsø Bibliotek ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet i 1973.
Troms 15

Vi må selvfølgelig innom Skarven for å ta oss noe leskende, og det er til og med varmegrader i solveggen denne dagen. 

Tromsø domkirke ble bygget i 1861, og er Norges eneste protestantiske domkirke som er bygget i tre…
Litt av en skøyer, han J.M. Hansen rett over gata for domkirken… 
Troms 16

Og Pia har lyst til å ta med seg bjørn hjem. For i morgen sier hun takk for turen så langt, og reiser hjem til Oslo.

Troms 34

Så kan vi nyte nok en midnattsol. Denne gangen over det lille vannet ved siden av campingplassen.

Turen videre fortsetter i like magisk drakt som den har vært til nå. Norge – for et land! 
Troms 22

Jeg kjører faktisk sydover igjen langs E8, for så å reise nordover, og da jeg kommer til Nordkjosbotn finner jeg en liten idyll av en campingplass på et sted som heter Vollan.

Bjørnebo Camping – god gammel årgang

Troms 25

Marit Indseth Kvien tar imot meg med et stort smil.

Jeg finner en koselig plass, og ser meg rundt. Og for en kontrast fra moderne Tromsø Camping til denne lille plassen her i Nordkjosbotn! Jeg tar meg en tur for å prate med den trivelige damen som tok imot meg da jeg kom. Marit Indseth Kvien eier og driver plassen sammen med sin mann og Asbjørn.

– Denne campingplassen er fra 1960, og antageligvis den eldste campingplassen i Troms som består enda, sier Marit. Hun forteller at hun har 10 hytter og 20 plasser til gjennomreisende, som meg. Hva som skjer fremover er helt åpent, da de begge to kjenner at årene tynger etter 55 års drift.

– Vi tar en sesong av gangen, og sesongen her opp i nord er kort. Jeg elsker dette livet, sier Marit, og viser meg et kart over Tyskland, der alle de tyske gjestene gjennom mange år har satt en knappenål der de kommer fra. Og tavla er stappfull. Nå har de også kart over Nederland og Frankrike, med knappenåler i massevis. Og resepsjonen er nærmest tappetsert med postkort fra gjester over hele verden.

Takk, Marit, for en god prat og et trivelig opphold!

Tyske Helmuth (mener jeg å huske han het) camper rett bak meg, med sin hjemmelagde Drabant Caravan.
Og to plasser bortenfor meg hilser jeg på Karen Todnem Årstad og hennes mann Victor. 

Karen Todnem Årstad og Victor Årstad er fra Sandnes, trivelige folk som tydeligvis elsker bobiltilværelsen.
– Det beste med bobil er friheten, og kunne stoppe hvor man vil, lett å parkere, da dette er en bybobil, sier Karen. Paret har hatt campingvogn siden 1981, og dette er deres andre sesong med bobil.
– Nå skal vi sørover, sier Victor, som forteller at de har fulgt bloggen min fra dag én, da jeg startet i begynnelsen av juni. Godt å høre at folk har glede av reisebrevene mine.

Turen nordover fra Nordkjosbotn fortsetter i like magisk utgave…

Strandbu camping – helårscamping i Skibotn

Jeg svinger av der jeg føler det best, og kjører innover en skogsvei, til jeg ender her på Strandbu camping, som ligger ved Skibotnelva innerst i Storfjord kommune.

Troms 33

Jeg blir tatt imot av en ung og kjekk kar, 16 år gamle Hans Jørgen Engstad, som har dette som sommerjobb.

– Bestefar startet campingen, og nå har far overtatt, sier Hans Jørgen, som også forteller at de har mest fastboende gjester, men holder på med en reguleringsplan, så de kan tilby flere gjesteplasser etterhvert.

Jeg finner meg en perfekt plass helt nede ved elva, og markerer den gode utsikten med noe godt i et høyt og helt gjennomsiktig glass.

Perfekt utsikt! 
Idyll langs Skibotnelva… 
Og nok en magisk midnattsol, sett fra bobildøra!

Les mer om Strandbu Camping ved å klikke her.

I morgen går turen videre nordover, og etter hvert inn i ville og – for meg – mystiske Finnmark. Spent!

Se filmklipp fra turen til Tromsø, og veien videre til Skibotn…

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Legg igjen en kommentar

Close Menu