Fra Riga går bobilturen videre til Nord-Europas flotteste strand. Må oppleves!

Etter halvreist bobiltur i Baltikum er det på tide med en aldri så liten oppsummering i solnedgangen. Denne turen har vært en drøm til nå. Først vakre Tallinn med sin sjarmerende gamleby. Så den lille byen Pärnu, med en strand som tok pusten fra oss. Så til et intimt storbyliv i herlige Riga. Og nå til vestkysten av Latvia og Litauen for å oppleve strender som mange kaller Nord-Europas flotteste. Og jeg er så enig. Bare se selv!

August 2018

Motvillig reiser vi fra herlige Riga for å oppleve mer av Latvia. Og nå setter vi bobilsnuta mot vestkysten. Ut mot havet. Vi liker oss best der.

Veiene i både Estland og Latvia har vært fantastisk bra. Landskapet derimot er temmelig ensformig, og kan minne litt om det du ser rundt deg når du dundrer nedover på autostradaen i Tyskland. Men stedene vi kommer til er verdt hver mil langs disse veiene.

Første stopp er Liepaja – et uoppdaget ferieparadis?

Vi bestemmer oss underveis for å ikke reise inn i den lille byen, men kjører noen kilometer sørover, og kommer til plassen du ser nederst på bildet.

Se denne stranda! Og langt der borte kan du ane byen Liepaja, som jeg kalte liten, men visstnok skal være Latvias tredje største by.

Verbelnieki – en enestående og sjarmerende familiecamp!

Denne plassen er nok  den mest sjarmerende og innholdsrike campingplassen jeg noensinne har opplevd. Her er det alt hva hjertet og hele familien begjærer, med egne gjestehus, små innebygde terrasser med egne grillplasser, en trivelig restaurant og kort vei ned til en flere kilometer lang sandstrand.

Lekeområdet for små og store barn er et kapittel for seg.

Vi finner oss en plass i skyggen av noen vakre trær, og vi er ikke sene om å pakke ned badetøyet og rusle ned til stranda. 

På veien ned ser vi at alle trærne langs den sandbelagte stien er dekorert med heklede og broderte kunstverk. Vi blir selvfølgelig nysgjerrige på hva dette er og hvem som har tatt seg bryet med å dekorere alle trærne vi passerer, og det viser seg at det er fruen til eieren av plassen som har skapt alle disse fantastiske kreasjonene. Imponerende! 

Nede på stranda blir smilende enda bredere. Se på dette! 

Utover ettermiddagen rusler vi opp i bilen og tar oss litt mat, men kommer oss fort ned igjen til denne deilige åpenbaringen av en strand. 

Etterhvert er vi nærmest alene her. Og det beste av alt er at dette er en «syden»-strand totalt uten kommersielt jag, som utleie av solstoler, støyende strandbarer eller folk som skal prakke på deg falske Rayban solbriller. 

Pia og jeg er mer enn betatt! Her er vi alene på en drøm av en strand. Dette er så fint at ord blir fattige. Hvem snakket om østblokk? Reis hit, folkens!

Liepaja - Palanga 18

Til lyden av bølger som slår innover den finkornete sanda blir vi her til sola går ned. Magisk er et slitt ord, men her er det på sin plass!

Det eneste negative med campingplassen er at det danner seg køer ved plassens mange toaletter og dusjer, spesielt på morgenkvisten. Men så er vi jo her midt i høysesongen.

Fra Latvia til Litauen på bare 25 minutter

Idag krysser vi grensa til nok et baltisk land med flotte veier. Vi har satt kursen mot feriestedet Palanga, og Palanga Beach, som vi har blitt tipset om av gode Facebook-venner. 

På veien passerer vi nok en stork, som vi har sett mange av på turen til nå, og lille Globia på styrmannsplassen i frontvinduet strekker litt ekstra hals idet vi passerer.

Camping At The Beach. Mer intimt får du det ikke!

Vi har plukket oss ut en plass vi fant på nettet, og er spente når vi svinger inn porten til denne plassen. Velkommen til Camping At The Beach!

Her blir vi møtt av verdens hyggeligste mann. Richard snakker kun latvisk og tysk, men kroppsspråk og litt hjelp fra en tysk gjest, så er alt på plass. Og for et sted vi har kommet til! 

På denne bittelille plassen blir gjestene tatt ekstra godt vare på av Richard, som skurer og vasker doer og dusjer flere ganger om dagen. Alltid skinnende rent, og vinker deg til og med velkommen når du kommer sliten og trøtt hjem fra sykkeltur klokka elleve om kvelden. For en mann og sted! Man blir varmt om hjertet av sånne opplevelser.

Så er vi klare for nok en strandopplevelse, ikke så ulike den vi hadde i Latvia  bare noen kilometer lenger nord. 

Igjen blir vi helt satt ut av hva denne kysten har å by på. Her på Palanga Beach er det også en og annen strandkafé, men det er ganske langt mellom dem. Her er det sandkorn så små at det knirker som kram snø når man går i vannkanten. 

Her ligger også feriehyttene og hotellene like ved stranda, men allikevel godt gjemt bak den karakteristiske trærne langs hele kysten. Richard har fortalt oss at det kun er fem kilometer til byen Palanga, og i magisk ettermiddagslys sykler vi for å titte nærmere på denne lille feriebyen.

Palanga – feriebyen som slår det meste av det vi til nå har kalt sydenperler.

I Palanga finner du parkanlegg som er så vakre at du ikke tror det er sant. Du finner også alt en by har å by på, og en gågate stappfull av restauranter av alle slag,  spennende klesbutikker og gatemusikanter i alle former. Her er det et yrende liv skapt av glade feriegjester, og ikke minst verdens beste vertskap. Dette kan dere, kjære litauere!

«Igjen slår det oss hvor langt unna våre forestillinger om Øst-Europa dette er. Palanga er enda en by i Baltikum som oser av modernitet og kvalitet  Rent og pent over alt, god mat, hyggelig folk og vanvittig gode priser.»

Etter noen timer i denne levende feriebyen sykler vi hjem igjen langs den flotte sykkelveien, som strekker seg langs hele Palanga Beach. Alt er så godt tilrettelagt her at det er en fryd. 

Før vi legger oss for kvelden rusler vi ned til en strandkafé for å få med oss nok en vakker solnedgang. Og månen overtar oppmerksomheten utover natta, sammen med de aller minste, som hopper på trampoline til det er bekmørkt, og Pia og jeg for lengst har sovnet.

For en tur vi er på! Og i morgen setter vi bobilsnuta mot Vilnius. Innover i landet og langt unna havet, med andre ord. Men magiske opplevelser venter på oss. Garantert. Så slå følge!

Se kart over reiseruta gjennom Øst-Europa her.

Se filmene fra turen i Øst-Europa her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu