Endelig igang med magiske Helgelandskysten

Fra Revyriket på Høylandet reiser jeg nordover mot Brønnøysund. Det vil si – jeg skal til Velfjord, og enda mer nøyaktig – til Hommelstø. Joda, jeg skal selvfølgelig innom Brønnøysund for å se det kjente og kjære registeret, men endestasjonen for turen idag er hos en gammel venn fra Lambertseter i Oslo.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.

Fylkesgrensa til Nordland møter meg med pøsende regnvær, og snart passerer jeg skiltet som viser starten på Helgelandskysten. Og selv om regndråpene gjør alt de kan for å dempe utsikten skjønner jeg hvorfor dette blir kalt Norges vakreste kyststrekning. Vakkert – selv i regnvær!

Helgeland 3

Jeg er forberedt på å se ”fjell som stiger rett opp av havet i former og fasonger du aldri har sett før. Fjell formet som en hatt med hull tvers igjennom. Fjell med ansiktstrekk og fjell med utrolig panoramautsikt til tinder og hav; fjellene på Helgeland gir deg magiske naturopplevelser på kysten så vel som i innlandet”, som jeg hadde lest på visithelgeland.com. Men at dette landskapet jeg kommer til er så ekstremt grønt og frodig, med så tett og kraftig vegetasjon, det er jeg ikke forberedt på.

Les mer om fantastiske Helgelandskysten her på visithelgeland.com 

Oslogutten Terje Schou flyttet fra Oslo og hit til Dyrneset i Velfjord i 1978.
Helgeland 6

Jeg kommer frem til Lisbeth og Terje på ettermiddagen. Trivelig å se dem igjen. Mange år siden sist. Lisbeth byr på deilig hjemmelaget pai, ost og kjeks og kaffe, før Terje tar meg med på en kjøretur i regnværet. Da vi kommer tilbake til dette trivelige småbruket bestående av hele 18 hus med smått og stort, tar vi oss en god prat om gamledager og livet her i Velfjord.

Dagen etter besøker vi Nevernes Havn, et senter for kystkulturen på Helgeland. Vi svinger ned på brygga til senteret, og en flott fontene åpenbarer seg rett utenfor bryggekanten.

Helgeland 8
Helgeland 1

Jeg hilser på Tove og Aage Oxholm, paret som eier og driver dette kulturstedet, som blant annet presenterer gamle skatter fra Helgelandskysten og lokalmiljøet. Havna består av utstillinger med gjenstander fra 1700-tallet og frem til idag. Som en del av utstillingen har dette driftige paret flyttet et helt hus med historisk verdi fra Brattås til havna. Nevernes Havn er også kjent for sine bryggekonserter med både kjente og lokale artister Alltid stappfullt med folk.

Gjenskapte miljøer og gamle gjenstander. Her et butikkmiljø fra 1950-tallet. 
Tove Oxholm viser oss kleshengerutstillingen. 

Her på Nevernes Havn inviterer de også til kunstutstillinger, og den som fanger min oppmerksomhet er kleshengerutstillingen og samlingen til Svein Anton Hovde, pakket inn av Kjell Nupens arbeider. Denne mannen har samlet rundt 5.000 kleshengere! Han har gått mange mil i jakten på hengere, hos brukthandlere, på loppemarked og hjemme hos venner og kjente, og han innrømmer også at han har stjålet en og annen henger på hoteller han har besøkt.

Les mer om Nevernes Havn ved å klikke her.

Etter besøket hos Tove og Aage tar Lisbeth og Terje meg med på det de kaller «en liten svipptur” (én times kjøretur hver vei!) til Brønnøysund og Torghatten. Og på veien passerer vi det som omtales som Norges vakreste bensinstasjon. 

Statoil på Hommelstø – endelig en vakker bensinstasjon! 
Torghatten i regn, sett fra brua over fra Brønnøysund 
Helgeland 17

På vei til Torghatten MÅ jeg innom det berømte Brønnøysundregisteret, og etter å ha sett det og tatt på skiltet reiser vi videre til en annen severdighet – Torghatten.

Barbeint i sandaler kommer jeg meg opp til hullet, får tatt både film og bilder, og så ned fjellskrenten igjen – med like hele sandalføtter. 

Terje kom opp litt etter meg. Sandaler er raskere! 
Sliten og stolt ved hullet. 

Det blir tidlig kvelden på brygga på Nevernes. Fantastisk solnedgang. Det er rart med det – solnedganger gjør like godt hver gang.

Helgeland 11

Her ser du noen filmklipp fra turen til Velfjord…

I morgen tar jeg en avstikker til Mosjøen og kunstfestivalen Galleria. Og så ut til Kystriksveien igjen…

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Close Menu