Lille Delft – og bursdagsfeiring i store Amsterdam!

Etter flere heftige storbyopplevelser tenker jeg at det skal bli fint å roe seg ned i lille Delft i Nederland i stedet for å besøke de store byene. Men så ligger jo Delft like i nærheten av både Haag og Rotterdam, og heller ikke så veldig langt unna Amsterdam. Og når jeg først er her…, tenker jeg. Så feil kan man tenke når man er fersking på tur i Europa. 

Sommer 2016

Da jeg reiser fra Gent i Belgia er planen å kjøre over grensa til Nederland og besøke den lille byen Delft, og dagen etter reise til et lite sted som heter Groningen lenger nord i landet.

Og det begynner bra. Jeg kommer til den veldig fine campingplassen Delftse Hout og parkerer bilen.

Så pakker jeg sekken og går mot byen, en tur som tar cirka 20 minutter.

Delft – en liten smak av Nederland. Og jeg liker smaken!

Jeg vet lite om Delft, annet enn at byen har snaue 100.000 innbyggere, og at det er kort vei til både Haag, Rotterdam og Amsterdam.

Da jeg kommer til det store torget midt i byen blir jeg sjarmert umiddelbart, og jeg treffer Peet Vermeulen, skosnekker’n som produserer og selger tresko. Noe mer hollandsk kan jeg ikke tenke meg. Måtte være lengdeløpskøyter.

Peet tilbyr meg å prøve et par tresko og rusle rundt i byen med dem. Men sokker må jeg kjøpe for 5 euro. Og hvis jeg vil ha skoene etter turen koster paret 20 euro. Ingenting å si på prisen. Håndlagde nasjonalskatter, tross alt.

Jeg velger å rusle videre i mine lojale sandaler. Og her er noe av det jeg ser på min vei over torget…

Rådhuset i byen.

Rådhuset sett fra baksiden mot torget.

Og selvfølgelig en del butikker, blant annet med lekker porselen, som Delft skal være så kjent for.

Så har jeg hørt at en selfie om dagen gjør godt for magen, og idet jeg tar bildet ringer klokkene i det vanvittig høye kirketårnet bak meg. Det sies at utsikten fra Nieuwe Kerks 109 meter høye tårn er helt fantastisk, men jeg har høydeskrekk, så det er helt supert å se alt fra bakkeplan 🙂

Jeg følger etter sandalene mine videre rundt i den gamle bydelen, der kanalene går på kryss og tvers.

Jeg stikker innom denne herlige kaféen og tar en kaffe…

Etter det artige besøket på Koffie & Zo stusser jeg litt da jeg går over en av bruene. Kirketårnet er da skjevt?

Se på dette bildet. Oude Kerk – med tilnavnet Gamle Jan – er bygget på 1200-tallet og har gjennom noen hundre år seget og blitt skjevt. Faktisk hele to meter!

Her er en knallfin artikkel hvis du vil vite mer om Delft – verdt å lese.

Så går jeg hjemover til bilen…

Og jeg passerer denne idyllen rett før jeg kommer til campingplassen…

Ny dag, og jeg jobber med reisebrevene mine noen timer. Så tar jeg en spontanbeslutning på at jeg vil reise inn til Haag nå i ettermiddag. Først 40 minutters rask gange til toget, og så 20 minutters togtur til sentrum av byen.

Til klodens juridiske hovedstad for å spise kyllingvinger 🙂

Det jeg vet om Haag er at byen regnes som verdens juridiske hovedstad, der både Den Internasjonale Domstolen, (ICJ) som er FNs egen domstol, og Den Internasjonale Straffedomstolen (ICC) holder til. Og hit kommer jeg på en skarve liten ettermiddagstur med håp om å få meg noen kyllingvinger på en uterestaurant!

Da jeg går av toget på sentralbanestasjonen møter jeg et kaos av mennesker som skal hjem fra jobb. Klokka er jo fire. Her er forresten velkomstkomitéen da jeg kommer litt nærmere sentrum…

Jeg går og går og kommer etterhvert til denne plassen. Het Plein Den Haag.

Den nye bebyggelsen ruver bak den gamle, og mannen på sokkel er Vilhelm av Oranien.

Her slår jeg meg til ro på en av uterestaurantene en god stund da jeg ser de har «Crispy Chicken Wings» på menyen. Den vanskelige magen sier ”ja takk”, og det samme gjør jeg.

Museet Mauritshuis ved innsjøen Hofvijver.

Jeg går på måfå rundt i gatene en liten stund, før jeg tar den ganske lange turen tilbake til stasjonen for å ta toget tilbake til Delft. Har sett veldig lite av Haag, men har kost meg. Unnskyld, Haag. Skal sette av et par dager neste gang.

Fra togstasjonen går jeg gjennom lille sjarmerende Delft igjen, og jeg passerer brua der jeg så kirketårnet dagen før. Like skjevt idag.

Etter å ha gått totalt 12 kilometer idag synker jeg sammen i go’stolen. Det blir tidlig kvelden. Og i morgen skal jeg til Groningen, en liten by helt nord i Nederland. Orker ikke flere korte storbybesøk, tenker jeg.

Til Groningen – kanskje…

Natta er kald. Så kald at jeg for første gang på turen fyrer opp varmesystemet i bilen. 10 grader ute, og på noen få minutter er det godt å varmt inne. Synes ikke det er mange dagene siden det var nærmere 30 grader varmere.

Da jeg reiser fra Delft striregner det.

Det er en grei plan å reise til Groningen, men da jeg kjører over brua ved Amsterdam bråbestemmer jeg meg for å finne et sted for natta, så jeg kan besøke byen allikevel da jeg først er her. For det hadde vært stas å feire 10-årsdagen til min kjære lille reisepartner Globia i Amsterdam.

Nok en storby? Er det mulig…!? Ja, for spontane Vie er alt mulig, når impulskontrollen er skrudd av.

Amsterdam – en by man ikke bare svipper innom!

Jeg finner en plass på Zeeburg Camping i utkanten av Amsterdam sentrum.

Og i tillegg til geitene er det folksomt med ekstra mye ungdom her. Mengder med telt, men også bobiler i alle mulige varianter.

Siden lille Globia har bursdag idag avtaler vi at vi skal ta oss et glass med rosa sjampis da jeg kommer tilbake fra Amsterdam. Så går jeg over brua mot trikken for en liten snarvisitt til byen jeg ikke har besøkt på veldig mange år.

Bak trærne til venstre ligger campingplassen.

En halv time senere er jeg midt i byen. Det regner, og jeg er like lite forberedt på det som alt annet.

Noe får jeg med meg, som Oude Kerk, en av Amsterdams flotteste bygninger. Samme navn som på kirken i Delft med det skjeve kirketårnet…

Det blir en vandring i blinde for et par timer, før jeg setter meg under en markise på en restaurant ved Dam-plassen med utsikt til det kongelige palasset.

Jeg er søkk våt og kald, og bestemmer meg for å ta trikken «hjem». Amsterdam er en fantastisk by som jeg så gjerne skulle hatt mer tid til å nyte, og så blir det snaue to timer. Unnskyld, Amsterdam. Skal sette av et par dager neste  gang. Og ta med paraply.

På trikken får jeg med meg litt mer av byen gjennom trikkevinduet.

Over brua, og jeg er tilbake på campingplassen. En søt eim fra grønne røykesaker man får kjøpt i Amsterdam treffer neseborene mine idet jeg kommer inn på plassen. En litt absurd opplevelse, én av mange jeg har hatt på denne turen.

Globia og jeg spretter korken, gir hverandre en god bursdagsklem, synger bursdagsangen og nyter et par fine kveldstimer før vi sier takk for idag. Tross alt, stas å feire bursdag i Amsterdam!

I morgen skal vi til Tyskland. Til hvilket sted vet jeg ikke før i morgen tidlig. Som vanlig. Men kan garantere at det ikke blir storbybesøk.

Se filmene fra turen her.

Her kan du se reiseruta sydover, del 1.
Her kan du se reiseruta nordover, del 2.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu