Fra dansk idyll i Sønderborg til sild og mord i Fjällbacka

Fra Friedrichstadt til Sønderborg er det ikke mer enn 11 mil, og halvannen time etter at Globia og jeg reiser fra ”lille Amsterdam” parkerer vi bobilen på Sønderborg Camping i Danmark. Nesten hjemme! Dagen etter blir det Nyhavn i København før vi krysser svenskegrensa og reiser til Apelviken Camping. Og siste stopp på turen blir Fjällbacka, byen med mord og sild på menyen.

Sommer 2016

Da jeg kjører over grensa til Danmark får jeg en følelse av å ha kommet hjem. Danmark er jo like rundt hjørnet for oss nordmenn, men den faktiske avstanden fra grensa og hjem til Oslo er nærmere 100 mil.

Men hva er vel det for en som allerede har rundet 1.100 mil så langt på turen?

På Sønderborg Camping blir jeg tatt godt imot av Gytte og Bent Christensen, som overtok denne plassen i år sammen med sønnen Steffen. Det trivelige ekteparet har ingen erfaring med campingplassdrift, men det har gått over all forventning.

– Dette er nytt for oss, og målet er at Steffen skal overta, sier Gytte, som kan fortelle at det er mange nordmenn og svensker på besøk her. Og når det er ferietid bor mange barnefamilier her, og gjerne i en til to uker.

Så blir det tur ned til sjøen for å bli kjent, og nede ved havna ser jeg at det er en fantastisk fin gjestehavn her, og rett bortenfor gjestehavna en idyllisk strand. Yacht-klubben driver også en restaurant på brygga.

Sønderborg – en fredfull plass ved havet

Det tar 20 minutter, så er jeg i Sønderborg. Og på veien passerer jeg Sønderborg slott, som har sin opprinnelse fra 1100-tallet.

Med sine 27.000 innbyggere er Sønderborg en liten by, og byen består av både gamle og nye bygninger.

Det er stille og rolig i byen, og jeg rusler rundt et par timer, før jeg slår meg ned på stranda sammen med en sosial og selskapssyk måke.

Jeg blir her nede til sola går ned. En fantsatisk fin kveld i go’været.

Idag skal jeg til København! Ikke på trass for å bare «svippe innom» nok en storby, men fordi jeg har lyst til å sitte et par timer i Nyhavn. En av mine sitte-stille-og-nyte-livet-og-ikke-gjøre-en-dritt-favorittsteder.

Når jeg kommer til København reiser jeg først til City Camp, men her er det fullt, så det blir Bellahøj Camping. Et ikke særlig bra alternativ, og spesielt pga elendige sanitærforhold.

København – mer enn bare Nyhavn, men ikke idag 🙂

Jeg finner meg en plass, går 10 minutter til bussen, som bruker 15 minutter til Rådhusplassen. Her er det konserter og stor stemning, men målet mitt er Nyhavn, så jeg sandalrusler gjennom Strøget med bestemte skritt. Gleder meg!

Og da jeg kommer til Nyhavn er det mye folk, fantastisk stemning og godt og varmt i ettermiddagssola. Det er to år siden sist jeg var her sammen med Pia, og vi traff våre venner Eva og Harry som tilfeldigvis var her samtidig. Jeg ser etter dem nå i år også, men tror de har vært utro mot Nyhavn denne sommeren.

Så er det bussen hjem til campingplassen. Har storkost meg i kongens by.

Neste stopp blir Apelviken Camping på vestkysten.

Globia og jeg tar båten over fra Helsingør til Helsingborg, og snart svinger vi inn på en av de flotteste plassene jeg har vært på til nå. Og det sier ikke så rent lite. Har bodd på over 50 forskjellige steder rundt i Europa disse åtte ukene.

Apelviken Camping – så nær havet du kan komme!

Dette er overbevisende, fra førsteinntrykket i resepsjonen til sanitærbyggene og andre fasiliteter på plassen. Femstjernes plass, har jeg skjønt. Og som vanlig rusler jeg ned på stranda nesten før jeg har skrudd av motoren. Dette er fint!

Da jeg våkner dagen etter unner jeg meg en frokost på kaféen på campingplassen. Lenge siden sist jeg har fråtset i en frokostbuffét som dette.

Jeg sitter i bilen og jobber noen timer, før Globia og jeg reiser nordover til idylliske Fjällbacka. Har vært der et par ganger før, men da har jeg kommet sjøveien i seilbåt.

Fjällbacka – krydret med et par tre mord og litt sild

Jeg finner meg en plass på Fjällbacka Camping, og – som vanlig – tar jeg beina fatt og går til ”sentrum”.

Her blir det Matjessild og et glass øl, og jeg kliner til med en softis til dessert.

I meste laget for magen, så jeg setter meg på Bryggan, strekker ut og nyter ettermiddagssola og tenker på at denne fredelige og idylliske perlen på svenskekysten også har en skummel historie. Flere faktisk, for Fjällbacka er ikke bare en kjent og kjær båthavn for båtfolket, men også kjent for alle mordgåtene som den svenske forfatteren Camilla Läckberg har lagt til lokalmiljøet her. Flere av hennes krimromaner herfra har også blitt filmer, som du kanskje har sett. Men nå får mord være mord. Siste kvelden på Europaturen skal nytes!

Og midt i nytelsen får jeg etterhvert selskap av trivelige Merete og Gunnar, som er på biltur langs svenskekysten, og bor på Bryggan Hotell akkurat denne kvelden. Artig å prate norsk igjen, etter mange uker uten å bruke mors kjære mål, annet enn på telefonen med Pia.

Takk for en finfin siste kveld, Merete og Gunnar. Gleder meg til å treffe dere igjen!

I morgen svinger jeg innom Strømstad, før jeg reiser hjem, der både Pia, barn og barnebarn venter på meg. Blir stas!

Se filmene fra turen her.

Her kan du se reiseruta sydover, del 1.
Her kan du se reiseruta nordover, del 2.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu