Med bobil til Hans Olav Lahlums krimfestival

Den kjente forfatteren inviterer til krimfestival, den tredje i rekken. Og tar du en titt på programmet for festivalen kan det virke som vi skal til ondskapens hotell. På menyen står blant annet ”middag med mord” på fredag og ”kriminell helaften med blodig måltid” på lørdag, noe som vitner mer om ”Shining” med Jack Nicholson enn en fredelig festival på et idyllisk sørlandshotell. 

Februar 2016

Turen går sydover i solskinn, og målet er Bokhotellet Lyngørporten og Hans Olav Lahlums krimfestival, som arrangeres for tredje året på rad. Et samarbeid mellom Bokbyen Tvedestrand og Bokhotellet. Så langt har disse krimfestivalene vært en stor suksess, med mange kjente forfattere og krimelskere på besøk.

Så det er med store forventninger vi svinger av E18 mot Risør og kjører innover i skogen på de ekstremt smale veiene mot tettstedet Gjeving, der hotellet ligger. Både veien, været og lyset er en skummel krimfestival verdig.

Vi finner oss en plass til bobilen og inntar hotellet, som tilbyr samtlige gjester rom og leiligheter på bryggekanten, med fantastisk utsikt mot Lyngørsundet.

Foto: Jan Kløvstad

Forfatteren, biografen, historikeren, sjakkspilleren, kommentatoren og SV-politikeren Hans Olav Lahlum åpner festivalen på sitt særegne vis, og latteren runger i hotellveggene fra første øyeblikk. Her omkranset av de tre forfatterne Tom Kristensen, Merete Junker og Gunnar Staalesen, skaperen av Varg Veum.

Så får vi hilse på flere krimforfattere, både debutanter og mer erfarne ringrever innen denne populære boksjangeren, blant annet Lene Lauritsen Kjølner, debutanten Geir Tangen og Marit Reiersgård, som er nominert til Riverton-prisen.

Treretters middagen krydres med at festivalens hovedforfattere Gunnar Staalesen, Tom Kristensen og Merete Junker leser utdrag fra sine kommende krimromaner.

Foto: Jan Kløvstad

Dagen etter går turen inn til Tvedestrand, selveste bokbyen. Her skal være med på å løse en lokal krimgåte hentet fra Guttorm Eskild Nilsens nye krimroman «Døde fiskere trekker ikke teiner» på Terna Kafé, der også denne boka om et krimdrama som utspiller seg i Tvedestrand skal lanseres.

Så vandrer vi rundt i Bokbyen fra bokhandel til antikvariat sammen med forfatterne. Spennende! Blant annet er vi innom Skagerrak Antikvariat, som kan skilte med 70.000 boktitler!

Vi besøker også en bokhandel som har mine to barnebøker, skrevet av min venn og kollega Morten R. Gray, illustrert av meg, og utgitt på Bokbyen Forlag i Tvedestrand.

Vel tilbake på det vakre hotellet på bryggekanten får vi med oss spennende foredrag av Merete Junker, Tom Kristensen og Gunnar Staalesen, og under den ”blodige” middagen byr Hans Olav Lahlum på krimquiz. Stor stemning og fantastisk mat!

Søndagen byr på både morsomt og interessant foredrag om krimfestivalgeneral Lahlums forfatterskap. Så rusler jeg rundt for å finne skaperen av Varg Veum, finansrådgiveren som ble krimforfatter og forfatteren som ble tildelt Mauritz Hansen-prisen Nytt Blod for sin debutroman.

Jeg vil ha en siste prat, før vi reiser hjemover. Hvor jeg finner dem? I min egen lille skrivestue – bobilen, for anledningen parkert helt ytterst på bryggekanten.

Gunnar Staalesen og Tom Kristensen kan glede alle krimelskere med at deres nye bøker er like rundt hjørnet.

Så blir det avskjedsbilde med hotellet i bakgrunnen, før vi reiser nordover etter en fantastisk helg med gode samtaler, spennende krim og en del signerte bøker i bagasjen.

Neste helg er det Golsfjellet som venter. Gleder meg!

Se filmene fra turene rundt på norske vinterveier her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu