Stiklestad, Nidaros og Røros – en bobiltur på sitt helligste

Jeg har gledet meg lenge til å se Nidarosdomen. Men først skal jeg til Stiklestad, der det viser seg at det også står ei kjerke som har med Olav den hellige å gjøre. Han falt på Stiklestad og ble gravlagt i Nidaros. Og da jeg kommer til Røros er det selvfølgelig byggverket på toppen av Kjerkgata som markerer seg som kjennemerket for denne lille gruvebyen. 

August 2015

Da jeg forlater Steinkjer har jeg ingen tanker om at de to neste dagene skal fortone seg som en tur fra kjerke til kjerke. Pluss så mye mer.

Jeg bestemmer jeg meg for å besøke Stiklestad før jeg reiser til Trondheim, og det er ikke lange kjøreturen før jeg er der…

Slaget på Stiklestad og spelet om Heilag Olav

Stiklestad er mest kjent for Spelet om Heilag Olav som framføres hvert år i Norges eldste utendørsamfi. Men her på Stiklestad Nasjonale Kultursenter finner du også utstillinger, skoletjeneste og kulturhusvirksomhet. Et stort folkemuseumsområde med 30 antikvariske bygninger inngår også i kultursenterets virksomhet. Og jeg tar meg en titt, både inne på senteret og i området rundt…

Olav den hellige vokter over den store amfiscenen, der Spelet om Heilag Olav utspiller seg hver sommer. Scenen brukes til volleyball da jeg er innom…

Og ved siden av amfiområdet er det et 30-talls antikvariske smykker av noen bygninger å titte på…

Dette er Hellige Olavs Kapell, som opprinnelig sto i Folldal, men ble flyttet hit til Stiklestad i 2014.

Stiklestad kirke ble bygget mellom 1150 og 1180, og det sies at kjerka ble reist over stedet der Olav Haraldsson ble drept i 1030.
Da vet du det…

Les mer om Stiklestad Nasjonale Kultursenter ved å klikke her.

Så reiser jeg mot Trondheim…

Men før jeg reiser inn for å se Trondheim by stopper jeg på Storsand Gård Camping…

…og jeg finner meg en ikke så aller verst plass nede ved Trondheimsfjorden.

«Her kan du nesten fiske i Trondheimsfjorden rett fra bobilen»

Dette sier Marius Ronæss, som de siste årene har renovert campingplassen til å bli en topp moderne plass. Marius har jobbet her fast siden 2009. Han er utdannet byggmester, og da det er mye vedlikehold med en sånn plass er han ikke arbeidsledig, selv når plassen er stengt for sesongen. Men denne eiendommen er så mye mer enn campingplassen, som for eksempel gårdsbygningene ved innkjøringen til plassen.

– Gården skal pusses opp, og hovedhuset skal bli 5-stjernes leiligheter, forteller Marius, og tar meg med på en omvisning. Arbeidet er godt igang i hovedhuset, og Marius har også spennende planer med låven. Så følg med!

Marius, som er kjent for å ha Trøndelags rareste latter, forteller at han har 250 plasser til bobiler og 72 hytter, og 30 av dem er med dusj og toalett. Nytt trådløst nett har han også. Viktig, spør du meg. Uhørt at campingplasser nå i 2015 gjennomgående har dårlige nettforbindelser.

Campingplassen har denne stranda å by på, og på balkongplass til utsikten over Trondheimsfjorden kan du se bobilen min oppe i skråningen.

Takk for et topp opphold, herr Ronæss! Når dette legges ut på bloggen er sesongen over for i år hos deg. Gleder meg til å komme tilbake og se hvordan «nye» Storsand Gård har blitt.

Les mer om Storsand Gård Camping ved å klikke her.

Med mange gode tips fra Marius reiser jeg for å innta Trondheim by…

Og da jeg kommer til byen parkerer jeg like ved mektige Nidarosdomen, som er det første jeg vil se.

Rart å tenke på at denne sentrale kirken i Norges historie er Olav den helliges gravkirke, spesielt etter å ha vært på Stiklestad igår. Og for et byggverk! Norges nasjonalhelligdom og kroningskirke ble bygget fra ca år 1070 til ca 1300. Da vet du det også…

Så går jeg over den gamle bybrua for å se mer av byen. Kjenner at jeg trives…

Og på Solsiden, Trondheims svar på Aker Brygge, nytes den deilige sommerdagen.

Jeg storkoser meg og rusler rundt i timesvis i byens mange herlige gågater…

Jeg føler meg hjemme her i Trondheim. Har ikke lyst til å reise herfra. Godt å vite at jeg snart skal tilbake.

Da går turen videre mot Røros…

Etter en natt på Vårvolden Camping i Støren reiser jeg direkte til Røros. Ikke lange bilturen for meg som er vant med Finnmarksvidda.

Jeg var her for mer enn 45 år siden, så jeg er spent på om jeg kjenner meg igjen.

Ja, selvfølgelig kjenner jeg igjen bygningen litt lenger opp i gata, men før jeg tar turen opp til kjerka tar jeg dagens softis på denne kaféen.

Det er mange kunstnere og kunsthåndverkere her i Røros.

Inn noen tverrgater og bakgårder for å se de gamle unike skattene av noen hus. Røros står selvfølgelig også på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Og her øverst i Kjerkgata – kjerka over alle kjerker – og for meg selve symbolet på Røros by. Tegnet av arkitekt Peter Leonard Neumann, og åpnet i 1784. Røros kirke ble bygd i kobberverkets glanstid “til Guds ære og bergstadens pryd”. Så vet du det også…

Etter tre fine timer i en liten by med pulserende liv, sjel og historie reiser jeg mot Alvadal – Kjell Aukrusts rike…

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu