
Fricamping er for mange selve poenget med bobil, rett og slett den optimale frihetsfølelsen. Her er noen gode råd og tips til deg som kanskje enda ikke har våget deg ut på fricampingtur, men har veldig lyst til å prøve. God tur!
28. april 2020
Hva betyr egentlig fricamping? Å fricampe er å overnatte på steder som i utgangspunktet ikke er tilrettelagt for bobil eller campingvogn, der du kan se langt etter muligheter for strøm, sanitæranlegg og andre fasiliteter.
1 Fricamping i naturen
Vi er heldige som har Allemannsretten her i Norge. Den gir oss en rett til å ferdes relativt fritt, der alle har lov til å oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier.
Les mer om Allemannsretten her.
Når det gjelder ferdsel med bobil kommer du langt med sunn fornuft, respekt og varsomhet, men vær oppmerksom på at motorferdsel i utmark og vassdrag som hovedregel er forbudt, med unntak av noen nytteformål som er beskrevet i loven. For å være på den sikre siden, klikk her og sjekk reglene for motorferdsel i utmark.
Eventuell motorferdsel i utmark og vassdrag skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljø og mennesker. Spør deg selv:
– Er det lov å stå her?
– Er jeg til sjenanse for naboer eller andre som kan passere her?
– Tar jeg hensyn til naturen rundt meg?
Vær oppmerksom på at det kan finnes spesielle ferdselsregler innenfor områder som er vernet etter naturvernloven, f.eks. nasjonalparker og naturreservater.
All form for overnatting på steder som ikke er tilrettelagt for bobil eller campingvogn er å anse som fricamping. Også døgnparkering på rasteplasser, byer og tettsteder.
2 Overnatting på rasteplasser
Når du har kjørt ekstra langt en dag vil du garantert oppleve at det er fristende å bare stoppe et egnet sted langs veien for natta. Da er det greit å vite at du faktisk kan stoppe og overnatte på de fleste rasteplasser rundt i landet, selv om det kun er tillatt for ett døgn.
3 Parkering i byer og tettsteder
Kommunene rundt omkring har rett til å sette begrensninger for parkering av bobil etter plan- og bygningsloven. Du kan derfor oppleve at enkelte kommuner har forbud mot bobilparkering noen steder, og i stedet har lagt til rette for bestemte områder der du kan parkere bobil.
Dersom det er lov å parkere bobilen, så vil det i utgangspunktet også være lov å overnatte i bilen, men vær oppmerksom på tidsbegrensninger på parkering og overnatting. Se etter skilting om dette. Det er ikke nødvendigvis så lurt å kjøre bobilen ned i sentrum i de større byene. Det er utfordrende å manøvrere en stor bobil, og vanskelig å parkere. Bruk gjerne utfartsparkeringene i utkanten av byen i stedet, og vær oppmerksom på tidsbegrensning som vanligvis er 48 timer, noen steder 24 timer.
Hvis du er usikker, her finner du oversikt over dedikerte bobilparkeringer: bobilplassen.no. Her finner du også oversikt over tømmestasjoner for bobil.
4 Toalettet
Dette er kanskje en selvfølge, men husk å alltid ha tom og rengjort toalettkassett når du drar på fricampingtur. Og skal du være borte på fricamping på samme sted i mange dager, og dere er flere i bobilen, hva med å ta med en ekstra toalettkassett? Ingen dum tanke, hvis du har plass til det.
Kjemikaliene du har brukt i toalettet er gift som raskt kan gå ned i grunnvannet. Så tøm alltid toalettet på steder med forskriftsmessig godkjent anlegg for tømming av kjemiske toaletter.
5 Vann for noen dager
Hvis du ikke vil ha full vanntank når du kjører, fyll opp med det vi kaller kjørevann. Så vet du at du kan fylle opp med mer vann på de fleste bensinstasjoner underveis på turen. Selv har jeg alltid med meg en ekstra kanne med friskt vann, og spesielt når jeg vintercamper og gradestokken kryper under 10.
Skal du stå mange dager i sommertemperatur med vann i tanken finnes det tabletter du kan putte på som gjør at vannet holder seg drikkbart en god stund.
VIKTIG! Tøm alltid vanntanken etter hver tur. Da kan du fylle på med deilig, friskt vann før du drar på neste fricampingtur.
6 Strøm nok er alfa og omega
Dessverre merker mange en frihet med modifikasjoner når de forsøker seg på fricamping. Energien man bruker for å holde varmeanlegget i bilen i gang, interiørlysene og lading av telefoner og annet kommer fra bobilens bodelsbatteri, som i mange tilfeller kan ha sin klare begrensning. Så skal du fricampe i mange dager bør du være sikker på at du har strøm nok og en batteriløsning som ikke gir deg angst for å gå tom allerede etter ett døgn. Det er nemlig en utrolig kjedelig følelse når du endelig er på tur for å kose deg og slappe av.
Etter en kjedelig opplevelse i januar 2020, der jeg gikk tom for strøm midt på andre natta, fikk jeg installert en ny batteripakke i bilen min. Så nå har jeg strøm herfra til evigheten. En fantastisk god følelse å endelig slippe taket i ladeangsten.
Hvis du tenker å kjøre videre til neste sted i løpet av et par tre dager klarer du deg godt med ett lithiumbatteri. Så har du bra med batteristrøm, og i tillegg et effektivt solcellepanel, da skal du være godt sikret for total avslapning i herlig fricampingmodus. Solcellepanelet fungere selvfølgelig best om sommeren, når sola står høyt på himmelen og soldagene er lange.
VIKTIG! Ta et testdøgn eller to for å sjekke kapasiteten på strømmen du har idag. Da vet du hva du har å forholde deg til før du drar på fricamping i flere dager.
7 Gass nok, så du er sikker
For deg som bruker gass til både oppvarming, varmtvann og matlaging er det ekstra viktig at gassbeholderen er full når du reiser på tur. Og de fleste har plass til to beholdere. Selv klarer jeg meg godt med en beholder, da det kun er matlaging som går på gass.
8 Campingutstyret du virkelig trenger
Er det noe vi fricampere er flinke til er det å ha med oss det vi trenger av utstyr for å kunne sitte ute og nyte sene kvelder. Så pakk med deg gode stoler til alle som er med på tur, et bord det er godt å sitte og spise ved, lamper som gir trivelig lys når sola har gått ned, myggspray eller annet myggfjernerutstyr. Og selvfølgelig en grill, hvis du har plass.
Så er det lurt å ta med seg varme pledd for å pakke inn kalde bein på kjølige kvelder. Og har du ekstra stor plass kan en bålpanne gjøre susen.
9 Mat for fricampere
Innkjøp av mat er selvfølgelig avhengig av hvor lenge du tenker å fricampe. Men ser du for deg en uke eller mer, ta med deg et bra utvalg med tørrvarer, suppeposer, sauser, pasta osv. Kanskje også både frukt og en og annen middag på boks. Da kan du fylle opp kjøleskapet med det du virkelig trenger fra dag til dag. Og har du en liten fryser, ta med deg litt kjøttdeig og et par frossenpakker med favorittfisken. Eller enda bedre – ta med stanga og fisk middagen selv!
VIKTIG! Tenk lurt og bruk litt ekstra tid på innkjøp av smart mat. Gjør en vurdering på hva som kan ligge i skuffer og skap og hva det er lurt å putte i et kjøleskap, som i de fleste bobiler er av begrenset størrelse.
10 Kjekke apper for oss fricampere
BobilApp hjelper deg å finne de til en hver tid nærmeste bobilparkeringer, tømmestasjoner, campingplasser, LPG-stasjoner, verksteder og andre fasiliteter når du er ute å reiser. Du kan også finne nærmeste Vinmonopol i Norge, og Systembolag i Sverige.
Park4night hjelper deg å finne stedene der du kan slappe av, tilbringe natten, ha en piknik eller tømme hodet. Her finner du mange av de skjulte stedene, nær naturen som gir deg en følelse av frihet. Skoger, vakker utsikt, parker, bekker, strender…
CaraMaps tilbyr mer enn 60.000 adresser for bobilreisende som er tilgjengelige direkte i lomma. Appen gir deg info om parkeringsmuligheter, campingplass, bobilparkering eller bare et sted å stå under reisen.
Topo GPS er en intuitiv GPS-navigasjon ved hjelp av topografiske kart over Norge med målestokk 1:50.000 fra Kartverket. Appen gjør din iPhone/iPad til en komplett GPS-enhet inkludert en ruteplanlegger basert på detaljerte topografiske kart. Kartene kan lagres på din iPhone/iPad, slik at Topo GPS kan også brukes uten Internett-tilkobling.
Da gjenstår det bare å ønske deg mange praktfulle fricampingturer!
Her er en liten filmsnutt fra en fricampingopplevelse for minneboka:
Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!