Tallinn – en fantastisk start på bobilturen til Øst-Europa

Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til å reise med bobil til Øst-Europa. Det er mange meninger om denne delen av Europa som reisemål, og det er få tips å få før Pia og jeg setter bobilsnuta mot Stockholm. Men nå gleder jeg meg enormt, ikke minst fordi Pia er med meg denne gangen.

Juli 2018

Siden vi har en relativt liten bobil har vi planlagt godt denne gangen. Ikke plass til noe som helst ekstra. Men da været er meldt å bli knallbra, er det bare å pakke ned det aller nødvendiigste. Vi er klare for tur. Slå følge!

Vi reiser fra Oslo på lørdag, og tenker å legge inn en overnatting på veien til Stockholm, der vi skal ta båten over til Tallinn søndag ettermiddag.

Vi kruser avgårde, og da vi nærmer oss Karlstad bestemmer oss brått for å ta av E18, og kjøre til en plass sju kilometer innover en smal bygdevei.

Vi aner ikke hva som møter oss, men vi smiler bredt da vi kommer hit til Torsviken Camping ved Kattfjorden. Dette er en uformell idyllisk liten perle, der eneste lyd er fuglekvitter, barnelatter og en og annen stille samtale campingjestene imellom.

Pia disker opp med thaigryte, og vi nyter kvelden på denne fredelige plassen, vel vitende om at det skal bli betydelig mer støy da vi kommer til Stockholm.

Plassen ligger vakkert plassert helt nede ved  Kattfjorden. 

Stockholm og Baltic Queen neste!

Idag kjører vi de siste 30 milene, og vi kommer frem til ferga i Stockholm i god tid.

Med bilen godt plassert rusler vi opp i den fine lugaren vi har fått tildelt for i natt. Wow! Et lite snev av luksus, gitt. Ikke så dum start på et drøye tre ukers liv i en liten bybobil.

Utseilinga fra Stockholm er makeløs. For en skjærgård! Det myldrer av små øyer. Vi blir sittende på dekk og nyter den fine ferden, bare avbrutt av finalen i fotball-VM på storskjerm og en middag utpå kvelden. Vi legger merke til at alle nasjonaliteter er på båten, og enormt mange barnefamilier.

Tallinn – her kommer vi! 

Klokka kvart over ti kjører vi av ferga i Tallinn, og vi ser at byen og gatene er akkurat som alle andre byer. Og for en bilpark! Vi ser på hverandre, og skjønner at Estland kanskje ikke helt representerer østblokklandene. Tallinn er jo selve knutepunktet for alle som skal sørover i Øst-Europa, så økonomien er god her i landet. 

Med litt fumling fra sjåførens side finner vi til slutt Tallinn City Camping, som viser seg å være en asfaltert parkeringsplass inntil en idrettshall. 

Vi finner oss en plass, og får beskjed av mannen i resepsjonen at det kommer til å bli en del støy her i kveld. En konsert rett i nærheten gjør at plassen også er fullbooket. Vi sjekker sanitærforholdene, og ser at det står dårlig til. Helt ok, tenker vi, da det viktigste for oss er at det er relativt kort vei inn til gamlebyen i Tallinn. Og vi snakker om kun én natt. Men 29 Euro er i dyreste laget, og alternativene er veldig få.

Vi velger å gå de 3.5 kilometerne istedet for å ta bussen. Og rett nedenfor bobilparkeringen åpenbarer det seg en flott strandpromenade.

Vi svetter oss inn til byen, først langs promenaden, og så langs ganske trafikerte gater. Det er tross alt godt å strekke på beina, og da vi nærmer oss byporten inn til den gamle bydelen skjønner vi hvilket smykke denne byen er. 

Det skal vise seg at Tallinn har en meget trivelig gamleby med mange smale brosteinssmug og pittoreske bymiljøer, og byen ble i år 1999 oppført på Unescos liste over Verdensarven for sin sjeldent godt bevarte gamleby. Så det er bare å glede seg!

Les mye mer om Tallinn her på reisdit.no.

Bli med på byvandring i gamlebyen i Tallinn!

Her er byporten inn til den gamle bydelen.

Ikke mange meterne innenfor bymuren unner vi oss noe leskende i varmen, mens vi nyter det yrende folkelivet. En velfortjent pause, etter tre kvarters het gange fra bobilplassen. Og vi legger merke til at de snakker er språk som slekter veldig på finsk her i Estland.


Vi rusler videre, og kommer til Raekoja Plass, selveste Rådhusplassen, med mange trivelige uterestauranter omkranset av de gamle bygningene.

Alekandr Nevskij-katedralen på toppen av gata.

Vi passerer Nicolaykirken.

Så blir det en liten konsert utenfor Church of the Holy Spirit i gata Pikk. Og her er til og med prisen på pilsen i stiveste laget.

Tilbake på Rådhusplassen slår vi av en prat med kelneren Alex, som skryter hemningsløst av byen sin. Alex sier at byen fremstår som det største åpne muséet i Europa, med sin 22 tårn rundt byen og sin helt spesielle byatmosfære. Og vi er så enig, Alex! For dette er en vidunderlig by å være gjest i. 

I denne idylliske bakgården finner vi en kafé som har servert hjemmelaget sjokolade og kaffe siden 1937, og det blir en smakebit på oss i skyggen i den svale bakgården.

Så er vi klare for å ta turen tilbake til bobilparkeringen. Og det er mange som slår følge med oss, for det viser seg at konserten som skal holdes ved siden av oss er med Guns N’ Roses! Og oppvarmingsbandet er allerede igang da vi nærmer oss strandpromenaden.

Det høres hardrock over hele området allerede, en særeget musikalsk bakteppe til dette vakre skuet utover havet.

Tenk deg Guns N’ Roses «live» til solnedgangen!

Det høres! Her blir det konsert, om vi vil eller ikke. Det dundrer bra fra konsertarenaen, og vi bestemmer oss for å nyte kvelden på stranda rett nedenfor bobilparkeringen. Konserten får vi jo med oss uansett.

Det blir en himmelsk kveld med nok en vakker solnedgang på oss, denne gangen her i Tallinn.

Tilbake ved bobilen nyter vi natta og musikken og hverandre. Tenk deg det, en konsert med Guns N’ Roses på kjøpet. Og da blir ikke 29 Euro så ille.

I morgen reiser vi til Pärnu, en liten by med en fantastisk strand, har vi hørt. Slå følge!

Se kart over reiseruta gjennom Øst-Europa her.

Se filmene fra turen i Øst-Europa her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu