Til vakre Riga samtidig med United Buddy Bears. Men vi kommer med bobil.

Visste du at en tredjedel av Latvias befolkning bor i Riga? Og i løpet av de to dagene vi er i byen er det en god del gjester å se også. Ikke minst noen kunstverk av noen bjørner. Det viser seg at verdensutstillingen United Buddy Bears vises på Modo-plassen akkurat da er vi her. Selvfølgelig! 

Juli 2018

Når vi reiser fra Pärnu i Estland er vi ekstra spente, ikke bare fordi vi skal besøke Riga, men også fordi vi skal inn i et nytt land.

Grenseovergangen går selvfølgelig smertefritt, og etter tips fra Britt og Pål, som vi traff i Pärnu, svinger vi innom SuPer Alko, et supermarked for blant annet alkoholholdige godsaker.

Og her får vi mye med oss i handlekurven for bare noen små hundrelapper. Joda, Britt og Pål, det var sant, det dere sa om prisene!

Vi nærmer oss Riga og passerer både Rimi og Jøtul, og skjønner at det har vært noen nordmenn her før oss.

Veiene er knallgode, borsett fra noen brosteinbelagte gater før vi kommer til brua vi skal over. Rett etter brua svinger vi av til høyre og havner på Riga City Camping, en helt grei plass med brukbare sanitærforhold. Og kort vei til gamlebyen!

Med bilen vel plassert er vi ikke seine om å ta gåturen over brua og inn til den gamle bydelen. Og det er ikke lange stubben.

Etter 25 minutter rusler vi inn de de trivelige gatene, og blir umiddelbart bergtatt av sjarmen i smågatene.

Etter noen minutter havner vi her på Modo-plassen midt i gamlebyen. Og dette møter oss!

«Hand in hand» for en mer fredfull verden!

Det viser seg at verdensutsillingen United Buddy Bears vises her i Riga akkurat da vi er her. Og nok en gang opplever jeg at store begivenheter kommer til byene jeg besøker samtidig med at gamle Vie er på besøk. En tilfeldighet?

Jeg liker ekstra godt bjørnen fra Etiopia. 

Opplevelsen setter meg helt ut. For hør på dette: 
«United Buddy Bears har vært vist over hele verden i fem kontinenter, og utstillingen symboliserer visjonen om en fredfull verden, der vi står sammen «hand in hand». Hver bjørn representerer hvert enkelt lands kultur.»

Den norske bjørnen er forøvrig dekorert av Laila Holm og Vivianne H. Nustad. Bra gjort, damer!

Pia og bjørnen fra Norge – god match!

Vi setter oss ned på en av Domo-plassen trivelige restauranter for å ta inn inntrykkene, og jeg må innrømme at dette gjorde et tårevått inntrykk på en følsom kunstnersjel fra Oslo.

Det blir også en god middag på oss på denne restauranten mens vi er i nærheten av de fredsskapende bamsene.

Vi rusler videre, passerer St. Peter, og får med oss det meste av alt denne magiske gamlebyen har å vise frem. Og vi nyter hvert skritt!

Når kvelden nærmer seg er det ikke lett å forlate brosteinene, og begi oss ut på den trafikkerte brua over til bobilplassen.

Både brua og elva Daugava viser seg fra sin beste side denne kvelden.

En ny dag i byen som er oppført på UNESCOs liste over Verdensarven.

Idag er vi tilbake for å nyte enda mer av Riga, og det er selvfølgelig mest den gamle bydelen det handler om.

Byen er stappfull av markeder, kunst, kaféer og severdigheter, og det er selvfølgelig umulig å passerer Domo-plassen igjen uten å sende noen varme smil til all verdens god bjørner som på en fantastisk måte representerer «the art og tolerance».

Idag beveger vi oss også litt lenger for å få med oss Frihetsmonumentet, den russsisk-ortodokse kirken, de mange herlige parkområdene, kanalene og Den Nasjonale Operaen.

Et par gudinner møtes i parken, like i nærheten av Frihetsmonumentet.

Gatemusikantene piffer opp stemningen som er på topp fra før. For her er det en fantastisk energi og en atmosfære det er vanskelig å forlate.

Energy of Time!

På vei hjem etter nok en fantastisk dag i Riga passerer vi denne installasjonen.

Energy of Time er en installasjon dedisert til hundreårsjubileet til republikken Latvia, og denne installasjonen har startet en symbolsk nedtelling til Lativias hundreårsbursdag ved hjelp av energi fra folk som går gjennom den. Budskapet er at fremtiden ikke kan ekistere uten mennesker. For et budskap!

Med et smil om munnen og noen fuktige dråper i øyekroken rusler vi over brua for siste gang, og vi sier takk for oss til en by mange flere nordmenn burde besøke, ikke minst med bobil. Å kjøre rundt i disse landene er så enkelt og så fint. Alt er mye mer tilrettelagt for oss med bobil enn vi hadde forestilt oss på forhånd. Kan virkelig anbefales!

Tips til deg som vil vite mer om Riga

Riga er så mye mer enn det vi har sett på våre to snaue dager her i byen. Her på Tripadviser kan du se de 10 beste tingene å gjøre i Riga, hvis du vil oppleve mer enn gamlebyen.

Les dette på Tripadviser: «Den latviske hovedstaden, som er den største byen ved Østersjøen, er en fascinerende blanding av stolt latvisk tradisjon og innflytelse fra de ulike landene som har okkupert den. Art Nouveau-senteret i Riga, som har vært uavhengig siden 1991, har gitt byen en plass på UNESCOs verdensarvliste. Masseturismen kom til Riga med de billige flyreisene, og gamlebyen og de mange barene og restaurantene kan utforskes til fots. Den nye byen er lett tilgjengelige med et effektivt og moderne buss- og trikkenett.«

Les også mer om Riga her på reisdit.no!


Nå går turen videre til vestkysten av Lativa. Vi skal til strendene vi har hørt så mye om ute ved Liepaja. Vi gleder oss. Slå følge du også!

Se kart over reiseruta til Øst-Europa her!

Se filmene fra turen i Øst-Europa her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu