Varme folk, kortreist mat, dresinsykling og revy – Trøndelag!

Været er brukbart da jeg forlater Kristiansund mutters alene, og et Trøndelag i skiftende vær byr på alt fra lange badestrender, magiske solnedganger, kortreist økologisk mat, dresinsykling og revyfestival på Høylandet.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager. Se også filmsnutten nederst i artikkelen.

Et hett tips fører meg til Melhus ca 2 mil syd for Trondheim. Her ligger Øysand Camping med den suverent lengste stranda til nå på bobilturen min.

2 km badestrand og friluftsområde

Oysand 3
Oysand 2

– Øysand Camping eies av bøndene i området. Plassen her var egentlig et beiteområde, der bøndene hadde kyra gående, sier Erlend Antonsen, som driver denne plassen. Han forteller at området ble gjort om til campingplass allerede i 1961.

– Idag leier vi ut hytter, strandboliger og leiligheter. Vi har også plasser for campingvogner, bobiler og telt. Både med og uten strøm. Nå jobber vi med en ny regionsplan for området, og vi skal oppgradere plassen til å bli et komplett feriesenter med lekeplasser, strandbåter, ny kafé og enda bedre fasiliteter for våre gjester, sier Erlend. Han forteller at det også er et hotell med i planen.

Oysand 4

Sittende på stranda rørt og berørt av naturlig trøndermagi følger jeg sola helt ned over åskammen bak Trondheimsfjorden.

Les mer om Øysand Camping ved å klikke her.

Landets første og eneste med øko-sertifisering.

Follingstua 2

Aud Kristin og Gaute Rømo driver Føllingstua Camping, noe de har gjort sammen siden 2007.Aud Kristin og Gaute ved treet med matkoppen til en mangeårig fast gjest – et ekorn.

– Vi er stolte av å kunne si at vi er den første og eneste campingplassen i Norge som er øko-sertifisert, sier Aud Kristin.

Hun forteller at det har vært en spennende prosess som har gitt dem mye tilbake. Og menyen bærer også preg av måten de tenker på. Kortreist og økologisk fremstilt mat fra lokale leverandører og bønder.

– Så har vi alle rettigheter. Lokalt øl, økologisk øl, økologisk vin og økologisk akevitt, smiler Gaute. Jo mer man drikker, jo sunnere blir mann, er min umiddelbare tanke 🙂

Gaute forteller at de største hyttene har fått navn etter kjente personligheter fra bygda. De har totalt 70 plasser for campingfolket her, hvorav 20 spesielt til bobiler, og de har 65 sengeplasser i gjesterom og hytter. Hovedbygget har sin opprinnelse helt tilbake til 1934. En Belgisk lege fant en Steinkjerdame, og de kjøpte dette stedet som feriested.

Follingstua 5

– Dette har også vært et feriested for slitne menn, da Bonde- og Småbrukarlaget drev stedet, forteller Aud Kristin, og ler godt.

Lokal laks og SigridØl fra Ølve Bryggeri.

Det passer veldig bra, for etter en heller dårlig natt med lite søvn er det en litt småsliten eldre herremann som legger seg i bobilen sin den kvelden. Men før det rekker jeg å nyte en porsjon varmrøkt laks fra kjøkkenet her på Føllingstua, med en flaske SigridØl til. Laksen er levert av Saga Mat rett over på den andre siden av Snåsavannet, og potetene til potetmosen fra nabogården.

Les mer om Føllingstua Camping ved å klikke her.

Namsos Camping – pluscamp hele året.

Plassen ligger flott til ved Namsen

Wenche og Kjell Kaldahl hadde 25 års jubileum i fjor som drivere av Namsos Camping. Da var ikke plassen som den er i dag, forteller Kjell.

Kjell på en av sine dresiner

– Den var faktisk nedslitt, så her har vi lagt ned mye godt arbeid, sier den engasjerte campingplasseieren, som før han havnet her jobbet som lastebilmekaniker.

Wenche og Kjell har 50 oppstillingsplasser ferdig asfaltert, noe de har hatt siden begynnelsen av 90-tallet. Meget tidlig ute, med andre ord. Og jeg må si at dette er en av de beste plassene jeg har vært på. Pent og godt planlagt, og med fasiliteter få kan vise maken til. De har 30 hytter, og her er det eget basseng – en demning ledet fra Namsen – der de har målt 24 grader i vannet på det varmeste. Perfekt strand for de minste. Og både store og små vil også glede seg over geitene som bor midt på campingplassen. Og ikke nok med det, her kan du også leie deg en dresin og sykle på de gamle togskinnene hele 25 kilometer tur-retur!

Velkomstkomitéen

– Dette er kjempeartig! Vi stortrives. Mange trivelige gjester som kommer igjen, ofte to ganger hvert år, sier Kjell engasjert. Jeg sier hjertelig takk for meg, og får med meg Wenche og Kjells policy for sin campingdrift før jeg reiser…

– Vi ønsker å ha det som vi ønsker å finne det.

Les mer om Namsos Camping ved å klikke her.

Høylandet – revyriket!

Jeg reiser videre etter en god natt på Namsos Camping, og ryktene sier at det er NM i revy på Høylandet. Turen går selvfølgelig dit, og jeg treffer selveste sjefen for hele moroa, Anita Østby. Og for en strålende dame! Vi slår av en prat om denne unike festivalen – Norsk revyfestival som trekker til seg nærmere 7.000 besøkende på de fem dagene festivalen pågår frem til 5. juli.

NM i revy

Snurr film, og se klipp fra Trøndelagsgjennomfarten, med avslutning hos Anita på Høylandet…

Så går turen videre mot Helgelandskysten. Gleder meg hemningsløst!

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Close Menu