Planer om en romantisk spa- og velværetur? Reis til Sopot med bobil!

Om dere kjører bobil eller velger å reise til Polen og Sopot på annen måte, dette er stedet for total avslapning og velfortjent egenpleie. Her kan dere gi dere selv en spaopplevelse for livet, slentre barbeint langs den vakre stranda i timesvis, unne dere en kulinarisk nytelse på en av byens gode restauranter til priser dere bare kan drømme om. Eller kanskje dere bare vil nyte det gode liv i bobilen rett ved stranda? Her er mer om vår reise til «Polens riviera»!

August 2018

Etter fine dager i Vilnius setter vi kursen mot Polen. Og igjen er vi spente på hva som møter oss over neste landegrense, for hittil har både Estland, Latvia og Litauen på alle måter vært gledelige overraskelser. Det forundrer oss ikke om Polen også blir det.

Veiene er bra, som hittil på turen gjennom Baltikum. Stort sett. Og over grensa til Polen blir veiene smalere. 

Landskapet er variert og vakkert

Første stopp i Polen sjarmerer oss i senk. Byen heter Elk.

Som førstes stoppested over grensa peiler vi oss inn på den lille byen Elk. 25,5 mil, og tre og en halv time bak rattet er akkurat passe idag.

Vi vet ingenting om verken byen eller campingplassen når vi kjører gjennom sentrum og mot det som på Google-søk kalles Camping No. 62.

Det viser seg at plassen er knallbra, og den polske moroklumpen av en campingplassdriver  – som forøvrig snakker meeeget dårlig engelsk – tar imot oss på en måte som gjør at vi umiddelbart føler oss hjemme. Campingplassen har noen fantastisk fine plasser for bobiler, og det er også et eget område for telt. Sanitærhuset er også helt topp. Plassen kan anbefales, folkens!

Det polske sjarmtrollet av en resepsjonist viser oss på kartet den korte veien til stranda og byens bryggepromenade, med alle de trivelige restaurantene og kaféene langs vannkanten. 

Innsjøen bærer det velklingende navnet Jezioro Elckie, og Camping No. 62 ligger tett på denne nydelige stranda. 

Det bor rundt 60.000 innbyggere i byen Elk, som på norsk selvfølgelig betyr elg. 

Det er ikke så mye vi rekker å se i selve byen, men den fantastisk flotte og velstelte promenaden er verdt besøket alene, og mer enn nok for oss i ettermiddag. Bare se her!

Langs promenaden finner vi treskulpturer av kjente ledere av byen gjennom tidene. Det viser seg også at du faktisk kan sykle eller gå rundt hele innsjøen, bare du har noen timer foran deg. Så har du med deg sykkel, ta et par dager rundt innsjøen her i Elk.

Dette er idyllisk! En herlig avslappet atmosfære med få turister. En perle, rett og slett.

Vi havner etterhvert ute på denne moloen, og her ved vannkanten blir vi til sola går ned. Dette er storveis. Gåsehud! Og som en aldri så liten kuriositet: Her ute på moloen får du kjøpt to champagneglass med Prosecco for 50 kroner! 

Så om dere får lyst til å ta omtrent samme ruta som oss, stopp i Elk! Jeg kan love dere en god og veldig overraskende opplevelse. Èn av mange på denne turen.

Ut til kysten igjen. Gdansk og Sopot neste!

Idag er Gdansk og Sopot reisemålet, og på bobilturen ut til kysten og nye strandopplevelser havner vi etterhvert på veier av ymse kvalitet.

Ops! Godeste Globia sliter med å holde seg fast på kjerreveien som GPS-dama vil ha oss til å kjøre. Men snart er veiene bedre igjen, og vi nærmer oss Gdansk.

Vi opplever at Polen har et mye mer variert landskap enn Estland  Latvia og Litauen. I hvertfall langs veiene vi kjører.

Endelig kommer vi til Gdansk, og vi kjører gjennom byen og noen kilometer lenger nord, helt ut til kysten. Her velger vi oss Park 45, en stor og tilsynelatende fin campingplass tett på sjøen. Og sanitærforholdene skal også være topp, med vasking av dusjer og toaletter flere ganger om dagen.

Fra campingplassen Park 45 er det bare tre kilometers gange eller sykkeltur til Sopot by, Og fra Sopot til Gdansk er det bare 20 minutter med toget, som går hvert tiende minutt.

Vi parkerer bilen og nøler ikke mange sekundene med å komme oss ned til sjøen for å sjekke forholdene.

Joda! Dette ser fantastisk lovende ut! Og siden vi kommer såpass sent på dagen er det lite med folk på stranda. Men for noen strender Baltikum har å by på!

Til Sopot – spabyen for nytelse og velvære.

Det blir en bedre Pia-middag på oss ved bobilen, før vi rusler den fine promenaden langs stranda mot Sopot by. Det er tre kilometer å gå, og vi tar noen avstikkere ned til stranda underveis innover mot byen.

Moloen du ser der ute er verdenskjent, og er visstnok Europas lengste molo laget av tre.

Vi nærmer oss bytorget, der moloen strekker seg ut i havet, og vi hører at det er et yrende liv der inne i byen! Her møter vi folk i alle aldre. Godt voksne, barnefamilier og ungdom i skjønn forening. Og akkurat idag er torget fylt med salgsboder i alle varianter.

Borte i et hjørne av plassen er det konsert med heftige søramerikanske rytmer. Folk danser og koser seg, og det er bare glade smil å se over alt.

Sopot – også kalt «Polens riviera» – har flere hundre år med velværetradisjoner, og vi kan se på bygninger og omgivelser at dette stedet en gang i tiden har vært forbeholdt de rike. Byen har til nå vært mest kjent for sine luksuriøse hoteller med egne spa- og velværeavdelinger. Idag er Sopot en by for alle, med gode priser for gud og hvermansen, en strand- og badeby av dimensjoner, samtidig som den er liten og sjarmerende. Og vi lar oss sjarmere. Her er det en herlig avslappet atmosfære.

Utover kvelden trekker romantikerne av oss ned til stranda ved siden av moloen for å nyte hverandre og den deilige sommerkvelden. En magisk fullmåne viser oss etterhvert veien hjem til vår kjære lille bolig på hjul. For en kveld!

En ny dag på Sopot-stranda, og vi er ikke alene!

Fra strender vi nærmest hadde alene til denne stranda, det er litt av en kontrast. Men selv om alt er litt mer kommersielt stortrives vi. Og du kan finne deg en romslig plass helt for deg selv her også. 

Polen leverer!

Idag er det tid for å nyte strandlivet, og det blir noen deilige timer med sand, vann og sol, før vi rusler bort til denne plassen for å kjøle oss litt ned i varmen.

Her ligger båtene til de lokale fiskerne henslengt på stranda. Et fargerikt innslag som skaper enda mer strandtrivsel. 

Bli med ut på Europas lengste tremolo!

Så er vi klare for å ta oss en tur ut på den kjente moloen. Og det koster litt penger, men skitt au. Klart vi må utpå der!

Se på det lyset. Ståpels!

Så ankommer denne skuta moloen. Alt for turistene 🙂

Det blir noen rørende og romantiske øyeblikk der ute i det fantastiske kveldslyset, før vi rusler inn til byen igjen for å ta fatt på hjemveien. Nok en kveld for minneboka!

Nok en dag, og nå skal det endelig brake løs…

Dagen idag starter med knallvær og årets selfie.

Så kommer de mørke skyene. Men folk – og min Pia – holder ut til det tordner og braker godt rundt ørene på oss. 

Hva vi gjør?

Enkelt! Vi nyter livet og det deilige, etterlengtede regnværet på restauranten på campingplassen. Og mens vi koser oss med hver vår fristelse planlegger vi dagen i morgen. Da skal vi nemlig ta toget den lille stubben fra Sopot til Gdansk, byen vi har hørt så mye om. 

Slå følge!

Se kart over reiseruta gjennom Øst-Europa her.

Se filmene fra turen i Øst-Europa her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu