Etter et tips fra Nortrip fikk vi lyst til å sjekke mer om et samarbeidsprosjekt som kalles «Sørlandets Bakhage», der Slettene Hage er en av flere lokale entusiaster som inviterer til lokale, kortreiste og bærekraftige natur- og matopplevelser. Og apropos opplevelser, dette er helt klart en av de beste og mest overraskende noensinne!
3. april 2023
Det er selvfølgelig fantastisk vær når vi reiser fra Tvedestrand denne lørdagen, en dag som til og med heter 1. april.
Vi kruser sørover til Arendal, for så å vende vestover mot Herefossfjorden.
Over «vidda» og gjennom skogen er det full vinter, med snø og knallbra skiføre. Og siden det fortsatt ikke er særlig grønt gjør den hvite snøen kjøreturen til en fryd i solskinnet.
Når vi svinger ned bakken til Slettene Hage ser vi umiddelbart at dette er en perle.
Et eget Nortrip-skilt forteller oss hvor vi kan parkere, og nærmere vannkanten er det vrient å komme. Herefossfjorden – her er vi!
Vi er som vanlig raskt ute av bobilen, og vi rusler opp bakken for å hilse på vertskapet, som ble Nortrip-verter i fjor.
Vi møter Gunn Elisabeth Slettene på tunet, før vi entrer kaféen, som hun og mannen Geir Hegland driver sammen.
Dette er sjarmerende, folkens! Umiddelbart merker vi den gode energien i både folk og hus, og vi skjønner at vi har kommet til noe helt spesielt.
Merk deg navnet med én gang. Slettene Hage. Her driver Gunn Elisabeth og Geir en kafé som nærmest blåser oss over ende.
Etter en rask titt rundt i den sjarmerende kaféen setter vi oss ned i sofaen i hjørnet og blir servert både kaffe og husets eplemost.
– Joda, den produseres i rommet ved siden av her, sier Geir. Han forteller at de har sitt eget eplemosteri. Noen epler er fra egen hage, men de henter mye fra gårder rundt i distriktet.
– Så får de gjerne eplemost tilbake, smiler Geir lurt.
– For en service! Dere henter eplene og bringer tilbake ferdig eplemost, påpeker Pia entusiastisk, og ikke så lite imponert.
Og jeg kan love deg, eplemosten smaker fortreffelig.
Nå er vi spente på historien bak dette stedet.
– Jeg har vokst opp her på gården, sier Gunn Elisabeth, og forteller at stedet Slettene Hage ble etablert i 2007, og at det sakte men sikkert har vokst seg til det stedet er i dag.
– Kaféen, som den står i dag, ble åpnet 1. juli i fjor, og det var virkelig hektiske dager før åpningen, forteller Gunn Elisabeth, noe Geir nikker gjenkjennende til.
– Håndverkerne jobbet seg ut av lokalene i den ene enden mens gjestene våre kom inn i den andre, ler Geir.
– Her skal gjestene få oppleve levende dyr og god mat, smiler Gunn Elisabeth, som med velfortjent stolthet kan fortelle at de lager mye godt og spennende av egne råvarer, som syltetøy, honning, sylta agurker, sylta rødbeter, sylta gresskar, eplemost, eplesirup, egg fra egne høner og mye mer…
– Og apropos god mat. I år har vi fått den fantastiske kokken Jan Granneman på laget. I fjor laget vi selv all maten vi serverte, men nå kan vi slappe av og gjøre alt det andre vi vil holde på med. Og maten er i de tryggeste hender, smiler disse to ildsjelene.
Til lørdag skal Jan koke drops til barna. Tenk deg det. Ja, den godeste kokken Jan er helt klart et funn. Som han selv sier: «Jeg liker å leke med ingrediensene, og rocke maten». Jan har sin helt egen vri på matlagingen, for å si det mildt, noe vi selv skal få oppleve litt senere i dag.
Etter den trivelige praten rusler vi ned til bobilen igjen, og jeg tar noen bilder langs vannkanten.
Pia og jeg kan levende forestille oss hvordan det er her om sommeren. Gunn Elisabeth fortalte oss at sandstranda her er veldig fin. Og snart kan både dyr og folk nyte strandlivet her ved Herefossfjorden.
Et praktfullt sted, også nå, med is på vannet og hvit snø, som nekter å smelte på en god stund.
Det blir et par tre timer på solsiden av bobilen, før vi rusler opp mot kaféen igjen. Vi er spente på hva Jan har å by på. For nå er vi sultne.
Og vi har ikke mer enn så vidt kommet innenfor døra før Jan hvisker meg i øret.
– Ta tapas i kveld!
Og da gjør vi selvfølgelig det, Jan!
Vi velger å sitte i drivhuset. Godt og varmt her i ettermiddagssola.
Men først noe godt i glasset.
Så kommer Gunn Elisabeth med herlighetene.
Om det smaker godt? Den beste tapas-retten vi noensinne har spist! Maken til kokkekunst skal du lete lenge etter. Ikke let, forresten. Ta heller en tur til Hagen Café ved Herefossfjorden.
I skumringstimen rusler vi gode, mette og glade ned til bobilen igjen. Og her får vi besøk.
Det blir en magisk kveld her på Slettene Hage.
På morgenkvisten galer hanen. Selvfølgelig. For her skjer alt du kan drømme om skal skje på en bondegård.
Jan har lovet oss en bedre frokost, og jammen meg trår han til igjen. I tillegg til stekte egg, bacon, poteter, grønnsaker og deilig ferskt brød serverer han sine egenkomponerte leverpostei, inspirert av en dansk venn.
Og den smaker så godt at vi like gjerne kjøper med oss en god porsjon.
Så fyller vi opp en papirbærepose med snadder fra hyllene her, før vi for siste gang rusler ned til bobilen igjen. Vi skal videre, selv om vi absolutt ikke har lyst til å reise herfra.
En stor takk til Gunn Elisabeth, Geir og Jan. Dette har vært en opplevelse for livet. Nå skal vi videre til Åmli for å besøke et gårdsmeieri.
Et tips til slutt…
I Nortrip-guiden står det at Slettene Hage har to bobilplasser for parkering natta over. Vil du besøke gården, sjekk også parkeringsmuligheter i nærheten, i tilfelle det ikke er plass til bobilen din akkurat når du kommer. Bruk gjerne appen Park4night, som viser alternative steder å stå med bobilen, hvis det skulle være fullt på gården. For uansett MÅ du ta deg en tur hit for å smake på det gode bondeliv. Anbefales på det varmeste!
Bruk appen Park4night.
Om du ikke er medlem enda, sjekk NORTRIP reiseguide her.
Nå kan du også få BOBILGUIDEN som app. Sjekk her.
En stor takk til min gode bobilforhandler.
Takk til MobileZentrum, som har støttet meg gjennom en lang periode med en smertefull arm som har hindret meg fra å reise og skrive reisebrev. Men nå er alt så meget bedre.
Her er en filmsnutt fra turen til Slettene Hage…
Følg oss videre fra Agder mot Telemark. Spennende dager langs Sørlandets Bakhage.
Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!