Fra deilig tapas i Herefoss til frisk melk og bobilidyll i Åmli

Fra Slettene Hage ved Herefossfjorden kruser vi videre mot Åmli for å besøke nok en Nortrip-vert. For nå skal vi til noe helt annet, men allikevel med en sterk fellesnevner, nemlig lidenskapen for landbruk og lokale, kortreiste og bærekraftige natur- og matopplevelser. Så slå følge til Åmli Gårdsmeieri.

9. april 2023

Når vi motvillig forlater Slettene Hage og Gunn Elisabeth, Geir og Jan, da stråler sola like mye som oss. Vi er begeistret, for å si det forsiktig.

Vi skal ikke lange stubben i dag. Bare en drøy halvtimes kjøretur.

Når vi ankommer denne gården skjønner vi raskt at vi har kommet til noe stort. Ikke bare på grunn av gårdens størrelse, men like mye historien til familien som driver gården.

Vi treffer hele familien Landman på tunet utenfor huset deres, og Arno og Selma forteller at de flyttet fra Nederland til Norge i 2008. Og fra 2016 har de drevet gården Gjermundnes her i Åmli. I løpet av disse årene har de skapt et imponerende gårdsbruk. Så bli med og ta en titt!

På veien mot fjøset hilser vi på åtte vakre kalver.

– De skal få den melken og tiden de trenger til å vokse seg store og fete, for en dag å bli melkekyr, forteller Selma.

Rett innenfor fjøsdøra møter vi disse to kara, som garantert nyter tilværelsen med så mange damer rundt seg. Men her på gården er det «bare se, og ikke røre». For Arno forteller nemlig at her er det kunstig inseminasjon av kuene som gjelder. Sorry, karer!

Visste du forresten at kua går drektig i ni måneder etter en vellykket inseminasjon?

Selma og Arno forteller at de har totalt rundt 130 dyr, og at 50 av dem er melkekyr.

Siden starten i 2016 har disse to, sammen med sine gode medarbeidere, skapt en solid og bærekraftig bedrift av sin lidenskap. For i tillegg til å selge stadig mer av sine egne meieriprodukter i gårdsbutikken, leverer de betydelige mengder med melk til blant annet Åmli Kakebakeri.

Vi forlater fjøset for å ta en titt på butikken. Og i den selvbetjente gårdsbutikken havner stadig nye egenutviklede produkter i hyllene.

Her kan du kjøpe helmelk, lettmelk, skummet melk, sjokolademelk, kjernemelk, kremfløte, rømme, yoghurt, smør, og etter hvert også egg fra egne høner og kjøttprodukter.

Vi handler med oss litt av hvert av det Selma og Arno tilbyr, før gutta deres vil vise oss hvor vi kan stå med bobilen til i morgen. Vi får valget mellom å stå på tunet på gården eller nede ved hyttene de leier ut, tett på Nidelva.

Nede i høyre hjørnet på dette sommerbildet er plassen for natta. Foto. Åmli Gårdsmeieri.

Valget er enkelt. Ah, dette ser lovende ut!

Vi henger oss på gutta på atv’en så godt vi kan, og kommer til ei lita idyllisk hyttegrend.

Her på tunet er det to utleiehytter, en badstue og en gapahuk. Og vi er ikke sene med å få ut terrassen, rulle ut markisa og finne oss til rette. Godt med bobilterrassen når bakken er såpass våt som den er, nå som snøen smelter. Mer info om den nyutviklede bobilterrassen jeg tester for produsenten i Tvedestrand finner du på allterrain.no.

Pia nyter et glass med eplemost fra Slettene Hage.

Mens Pia nipper til glasset med eplemost ser jeg meg litt rundt. Og der, ved trærne der borte, tenker jeg at gapahuken er.

Se på dette, folkens. For en plass dette er for trivelige kvelder rundt bålet, tett på Nidelva! Men siden vi har med oss vår egen lille bobilvennlige bålpanne blir det ikke til at vi fyrer opp her denne gangen.

Etter et par timer i sola rusler vi tilbake til gården. Vi skal nemlig få være med på melking av kyra.

Her står kuene i kø for å komme inn til Arno, som står klar med melkeutstyret. Og Selma viser oss veien inn til det aller helligste.

Klokka er fem på ettermiddagen, og det er andre gangen i dag at kyra tømmes for melk. Og med stor entusiasme viser Arno oss hvordan det avanserte utstyret fungerer.

Her på gården er tydelig at det er omsorg og kjærlighet for dyra som gjelder. Som Selma og Arno sier på hjemmesiden sin:
«Vi steller alle dyr selv fra første levedag til siste dagen. For å produsere god melk er det viktig at dyrene har det godt.»

Virkelig imponerende!

Så bærer det tilbake til bobilen for en bedre middag.

Pia trår til med favorittmiddagen min – torsk. Takker og bukker!

Torsk på ekte papp – nam!

Dette er praktfullt. Vi storkoser oss her på dette trivelige hyttetunet.

Kan du tenke deg å leie hytte her? Klikk her for mer info!

Det blir en stemningsfull solnedgang, og mens naturens varmelampe er i ferd med å forlate oss nyter vi noen vidunderlige kveldstimer i varmen fra bålpanna.

Når vi våkner til en ny dag har familien Landman reist til Nederland for noen dager. En liten velfortjent ferie på dette iherdige paret, som flyttet til Norge for å realisere gårdsdriftdrømmen.

Vi takker for et herlig opphold her på gårdsmeieriet, og vi kan anbefale på det varmeste alle Nortrip-medlemmer å besøke Selma og Arno.

Les mer om Åmli Gårdsmeieri her.

Om du ikke er medlem enda, sjekk NORTRIP reiseguide her.
Nå kan du også få BOBILGUIDEN som app. Sjekk her.

En stor takk til min bobilforhandler MobileZentrum for all støtte gjennom en lang periode med en smertefull arm, som har hindret meg fra å reise og skrive reisebrev. Men nå er jeg igang igjen. En deilig følelse.

Her er en filmsnutt fra turen til Åmli Gårdsmeieri…

Følg oss videre mot Treungen i Telemark. Spennende dager langs «Sørlandets Bakhage».

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Bestill boka VIE VEIER TIL SOMMERNORGE her!

Close Menu