Med bobil fra Reinli og Etnedal til Sperillen Beach

Valdres, her kommer jeg! Ikke bare for å oppleve dette vakre dalføret, men også for å besøke steder der handlingen utspiller seg i en barnebok jeg skal illustrere. Og første stopp blir en gammel stavkirke. Bli med på tur!

24. juli 2022

Å illustrere barnebøker er det artigste jeg vet. Og nå skal jeg igang med min tredje.

Fra før har jeg illustrert disse to barnebøkene. Nå er en ny på gang.

Nå har jeg fått et illustrasjonsoppdrag som krever litt research, som det heter på utenlandsk. Og siden bokas innhold utspiller seg i Valdres er det bare å gripe tak i toalettmappa og komme seg avgårde med bobilen.

Fra Tvedestrand kjører jeg til Lier utenfor Drammen, og videre langs Tyrifjorden.

Det går rake veien nordover, med Reinli i Valdres som første reisemål. Og etter snaue fem timers kjøring ankommer jeg den gamle stavkirken i Reinli.

Jeg er her for å se nærmere på noen detaljer som har med barneboka å gjøre.

Reinli stavkirke stammer trolig fra siste halvdel av 1200-tallet, men ble revet helt ned og bygd opp igjen rundt 1326. 

Dette kan du lese på valdres.no:
De 12 svartmalte vigslingskorsene inne i kirken er trolig fra 1326. Smijernsbeslagene på vestdøra har tydelige spor etter ombyggingen på 1300-tallet. Døpefonten av kleber og en klokke i klokketårnet er fra middelalderen. I en luke på veggen kunne de spedalske skrifte og ta i mot nattverden.

Og jeg får med meg akkurat de detaljene jeg er på jakt etter. På hvilken måte? Bare å vente på boka, folkens!

Les mer om Reinli stavkirke her.

På veien hit får jeg høre at min eldste datter med familie og venner også er her, og skal på en familiehytte inne på Nordre Fjellstølen. Er det mulig!? For et sammentreff! Så da blir det selvfølgelig tur til hytta.

Hytta mi på hjul finner seg en fin plass ved siden av hytta uten hjul.

Det blir noen trivelige timer sammen med denne herlige gjengen. Og selvfølgelig er det Valdres Radio som gjelder på den gode, gamle Kurér’n…

Tor og Kurt. Store menn og bittesmå dyr med vinger – dårlig kombo!

Jeg våkner til Valdresvær på sitt beste, og tar meg en kopp kaffe, før jeg styrer trillevillaen min nedover mot Bagn og videre mot Etnedal.

Jeg skal til Gamlestølen fjellstue, der dramatiske hendelser i barneboka utspiller seg. Hva som skjer? Vent på boka.

Jeg klarer å kjøre feil, men hva er problemet, når «omveien» er så vakker?

Og endelig ankommer jeg Gamlestølen. For et vakkert område!

Bli med inn i fjellstua. Dette er både sjarmerende og trivelig.

Som dagens første gjest bestiller jeg en kopp kaffe, et glass saft og husets rømmegrøt.

Fjellstogo – Gamlestølens hjerte

Dette kan du lese på fjellstuas hjemmesider:
Fjellstogo er hjertet på Gamlestølen. Her kan vi by på nydelig fjellmat med råvarer fra bygda og bygdene rundt oss. I tillegg til en meny med mange av tidens mest populære retter for så vel den yngre garde som de litt tilårskomne.

Her kan man invitere til selskaper, kurs og møter. Her er det også eget konferansebygg, og stedet leier ut hytter og stiller med en egen besøksgård. I dette området er det fantastisk fine turområder for både vinter- og sommerturer.

Og mens jeg venter på rømmegrøten tar jeg en titt rundt i de sjarmerende lokalene.

Det blir et par deilige timer i godværet, med denne praktfulle utsikten.

Er forresten ikke spesielt glad i rømmegrøt, men siden det er en av husets spesialiteter – kom igjen!

Med kanel, sukker og smør på rømmegrøten smaker det fortreffelig, selv om jeg gjerne skulle hatt litt spekemat ved siden av.

Les mer om Gamlestølen Fjellstue her.

Så setter jeg snuta nedover mot Bagn igjen. Jeg har sett det jeg skal i forhold til barneboka. Og på veien spontanstopper jeg her…

Den koselige landhandelen Bygdebørsen byr på både lokalmat og spennende interiørartikler. Du kan også få deg en kopp kaffe og noe å bite i. Et skikkelig samlingspunkt som er verdt et besøk.

Her kan du lese mer om Bygdebørsen:
Ved siden av å være en koselig landhandel og kafé er Bygdebørsen i Etnedal opptatt av å styrke samholdet i bygda. Bygdebørsen henter inn både spennende utstillere, fagfolk som holder foredrag og underholdere til andre etasjen og uteområdene.

Mer om Bygdebørsen her.

Så går turen sørover langs Sperillen. Som vanlig jakter jeg på fricampmuligheter. Og jammen meg dukker det opp et lite under av et sted rett sør for den legendariske butikken Villfisken.

Inn en kort, humpete, elendig kjerrevei, og hit. Bare et lite skogholt unna strandkanten. Du verden, for en overraskelse! Du finner plassen på appen park4night. Men obs – veien inn til plassen egner seg ikke for store bobiler.

20 meter nedenfor bobilen møter dette meg…

Ah, er det mulig?!

Jeg er ikke sen om å innta hvilestilling. Og er det en kunstform jeg behersker ekstra godt, så er det kunsten å slappe av og kose meg.

Kvelden blir ren skjær nytelse, der jeg rusler barbent i vannkanten på en strand jeg har helt for meg selv. Midt i fellesferien!

Ingen elg å se, men rødvin i solnedgang duger også. Og resten av kvelden brukes til å lese resten av manuset til barneboka fra Valdres.

Neste uke er jeg igang med illustrasjonene. Gleder meg!

Se filmsnutten fra turen til Reinli, Etnedal og Sperillen…

Nok en tur med gode overraskelser er over. Valdres og Sperillen – takk for meg! Snart nye turer. Følg med!

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Close Menu