
Hvis du som fersk bobilsjåfør tenker at det å kjøre på veiene her i vest er en smal sak, så har du så inderlig rett. Ja, det er smalt. Å kjøre bobil her kan bli ekstremt spennende. Men er du «godt trent» og ekstra fokusert når du kjører vil det gå veldig bra, og du kan senke skuldrene og nyte det vidunderlige landskapet, de vakre fjordene og de mektige fjellene. Alt hva denne landsdelen har å by på.
2. juli 2020.
Først noen ord til deg som skal på din første lange bobiltur i sommer, enten du har leid eller kjøpt en bil. Her på Vestlandet vil du med stor sannsynlighet havne på de smaleste veiene du noen gang har opplevd. Og i enkelte tilfeller så smale at det egentlig bare er plass til én bil. Da er det godt å være forberedt på at du kan møte den lokale bussen på veien, at du må snirkle deg forbi med høyrehjulene ytterst på en brutal veikant, eller at du rett og slett må rygge tilbake til nærmeste møteplass.
Men nå, spenn fast beltene og bli med på en vidunderlig vakker tur på spektakulære vestlandsveier…
Når jeg endelig har bestemt med for dagens reisemål har jeg lett for å stole blindt på den trivelige GPS-dama, noe som ikke alltid har vært like lurt. Så vær litt på vakt når hun foreslår en «lur» snarvei.
Halvveis på veien over til Voss stopper jeg for en liten prat og en kopp kaffe på Dalekvam hos to som følger turene mine, godeste Ragna og Arnfinn, distriktets største jordbærprodusenter. Og bare den fantastisk deilige hjemmelagde isen de serverer gjør det verdt å våge bil, liv og helse på å kjøre «den smale sti».
En vestlending fortalte meg at de har 300 regnværsdager i året. Om det er riktig vet jeg ikke. Ikke rart det er frodig!
En av følgerne mine på Facebook skrev:
Da vår Herre skapte Vestlandet ble han så fornøyd at han bestemte seg for å vaske hver dag! Dog med unntak av et par dager i fellesferien.
Etter kaffen og den deilige hjemmelagde isen hos Ragna og Arnfinn går turen videre nedover mot E16 igjen.
Jeg sniker meg inn på en av de ledige plassene her ved Myrkdalen hotell. Deilig stillhet. Kliss alene. Ikke en lyd. Bare romling fra min sultne mage…
Så jeg unner meg en bedre kyllingmiddag i skumringstimen. Smakte deilig!
Gleder meg stort til å besøke kunstnerbygda.
Og igjen møter jeg et vogntog, men heldigvis akkurat på rett plass rundt svingen der borte.
Jeg parkerer på en vanlig parkeringsplass rett innenfor brygga.
Det blir en bedre torskemiddag på restauranten rett bak bilen min. Nå gleder jeg meg bare til å bli kjent i Balestrand, se meg rundt, prate med folk og nyte denne perlen ved fjorden som er fri for cruisebåter.
Kjør fokusert i sommer, folkens!
Denne reisa fra Bømlo til Balestrand sier mye om det vidunderlige landet vi bor i, men det minner meg også på hvor sårbare vi er i bil, enten bilen er liten eller stor. Så jeg håper det er ok at jeg har brukt en aldri så liten pekefinger i dette reisebrevet. Jeg vil så veldig gjerne at det skal gå bra med alle som er på veien for å nyte landet vårt i sommer. Om vi er nybegynnere eller mer erfarne sjåfører, vi kan bare gjøre noe med hvordan vi selv kjører.
Så her er tre gode råd til deg som førstegangskjører av bobil:
- Hold den samme farten som de andre på veien, så du ikke blir en sinke som skaper farlige situasjoner pga unødvendige forbikjøringen.
- Husk at bobilen du nå skal kjøre er vesentlig større i alle retninger enn personbilen du kjører til daglig. Den er også mye tyngre og mye tregere. Lær deg derfor bobilens fysiske mål og motorkapasitet.
- Øv mye på å bruke sidespeilene og ryggekameraet i forkant av den store turen. Husk at du ikke har speilet i midten, som du har på personbilen din. Rygg gjerne lange strekninger og rundt et hjørnet, så du er trygg når situasjonene oppstår når du endelig skal kruse avgårde og bare kose deg.
Her er en filmsnutt fra turen mellom Bømlo og Balestrand. Ta en titt, så skjønner du enda bedre hva jeg mener.
I neste reisebrev skal jeg vise deg rundt i denne praktfulle kunstnerbygda. Det blir mange flotte bilder, spennende galleribesøk, cidersmaking og prat med spennende bygdefolk. Gleder meg til å dele med deg!
PS! Jeg har til nå ikke koblet meg på landstrøm en eneste gang på turen, etter en hel uke på tur. Godt å ha strøm så det holder, og vite at en liten kjøretur sørger for fulle batterier igjen.
Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!