Bli med til Gdansk, siste bybesøk på vår eventyrlige bobiltur i Øst-Europa

Det er vemodig å tenke på at denne fantastiske turen med bobil til Øst-Europa nærmer seg slutten. Men når selveste finalebyen er Gdansk setter det et perfekt punktum for en bobilreise i Baltikum som til de grader har overgått alle forventninger. 

August 2018

Etter et forfriskende tordenvær med deilig og etterlengtet regn, våkner vi i dag til strålende sol her ved Sopot-stranda. 

Nå har vi vært på tur her i Baltikum i godt over tre uker, og vi har hatt en halv dag med regnvær! Men i dag lever vi godt med at sola skinner, for planen er å ta toget fra Sopot til Gdansk, byen vi har hørt så mye om.

Vi rusler de tre kilometerne inn til Sopot by, stikker oppom turistkontoret i byen og får vite at det går tog inn til Gdansk hvert tiende minutt!

Endelig er vi i Gdansk!

Drøye 20 minutter senere går vi av toget på Gdansk Glowny Railway Station, og vi beveger oss selvfølgelig mot gamlebyen, som vi har for vane å gjøre når vi besøker byer for første gang.  

På veien passerer vi Jan Heweliusz som var astronom og borgermester her i byen på 1600-tallet. Han er kjent for å være grunnleggeren av forskningsområdet selenografi. Da vet du det!

Vi har ikke gått langt før vi støter på en av gatene med markedene Gdansk er så kjent for. Her bugner det av varer av alle slag, og det tilbys også nygrillet mat i alle varianter .

Rett nedenfor den enorme Mariakirken havner vi i Ulitsa Mariacka, også kalt Mariagata, som i århundrer har tiltrukket seg kunstnere, musikere og bohemer. Og i dag er også to bohemer fra Oslo på besøk!

Her i Mariagata kan man i flere av verkstedene se hvordan ravsmykker blir laget.

Gdansk 52

Dette er som å gå tre hundre år tilbake i tid, og vi har fått med oss at byens rike gullsmeder og handelsmenn en gang bodde innenfor disse utsmykkede fasadene.

Den gode gitartrubaduren Vadam Gavva underholder oss mens vi tar oss en enkel lunsj og noe friskt, fruktig og godt å drikke. 

Så går turen videre ned til havna og Motlawa-elva. Og her er det en stemning og et folkeliv som faktisk minner oss litt om Nyhavn i København!

Vi tar ikke mange skrittene fra den 700 år gamle kanalen og inn en av byens mange byporter, før dette åpenbarer seg for oss. Dluga, selveste paradegata i Gdansk.

Her er det et herlig liv. Og for en sjarm! Først rusler vi over denne åpne plassen, som går over til å bli en litt smalere gate når vi passerer Rådhuset. Her finner vi en rekke restauranter, kafeer og uteserveringer, og et stort utvalg små butikker. Og det beste av alt, kjernen av gamlebyen er bilfri.

Neptun-fontenen tiltrekker seg oppmerksomheten vår foran det mektige Rådhuset.

Neptun og Vie. Neptun øverst.

Vi koser oss i denne gata, og vi blir her lenge. Veldig lenge, for her er det godt å være. En fantastisk atmosfære.

Gdansk må være skapt for oss livsnytere, og det er mange av dem rundt oss. Ja, dette er definitivt en by å reise til for å nyte det gode liv! Og for mange av oss er det heller ingen lang reisevei.

Uten plan rusler vi bare rundt i byen og suger til oss inntrykkene, og vi legger bort ambisjonene om å få med oss mest mulig av denne gamle, vakre middelalderbyen.

Hardt rammet under krigen

Gdansk har en meget dramatisk historie. Voldsomme kamper mot slutten av andre verdenskrig utslettet nesten hele sentrum, men omfattende gjenoppbygging etter krigen har gjenskapt mye av den gamle bygningsmassen. Og takk for det!

Les mye mer om Gdansk og byens historie her på reisdit.no.

Her ser du litt av den mektige Mariakirken, verdens største mursteinkirke. Den ble bygget i gotisk stil i perioden 1343-1502. Den er på 5000 kvadratmeter og skal ha hatt god plass til de over 25000 menneskene som søkte tilflukt her under bomberegnet i andre verdenskrig.

Jeg har en tilbøyelighet til å søke mot havner, kyst og hav, og plutselig er Pia og jeg her nede ved Motlawa-elva igjen. Her ser du det kjente landemerket Zuraw Gdanski, Kranen. Den ble bygget på midten av 1400-tallet, og var den største kranen i sitt slag. Den ble drevet av menneskekraft; menn som tråkket inni en tredemølle av tre. Kranen er idag en del av Gdansk Sjøfartsmuseum.

Vi rusler videre langs havnepromenaden, og langt der borte kan du så vidt se toppen av det karakteristiske bygget til museet vi tenker å besøke, Museum for andre verdenskrig.

På veien passerer vi mange trivelige restauranter og barer, pluss denne gamle damen, som lager krøllete kunst av gulrøtter og poteter med et redskap hun gjerne vil selge oss.

Dette arkitektonisk særegne museet ble åpnet så sent som i 2017, og det er naturlig at et sånt museum ligger her i Gdansk. Andre verdenskrig startet nemlig i denne byen, og Polen var et av de landene der ødeleggelsene var størst og befolkningen led mest.

Dessverre er museet stengt når vi kommer, så vi rusler litt skuffet tilbake til havnepromenaden. Men skuffelsen forsvinner fort når vi fortsetter vandringen rundt i disse vakre omgivelsene.

Etter noen fine timer i Polens sjette største by er det på tide å gå mot toget. Vi tenker å tilbringe den aller siste kvelden her i Polen på et av de trivelige utestedene i Sopot.

En siste kveld i praktfulle Sopot. Gleder oss! 

Etter drøye 20 minutter går vi av toget. Magisk kveldslys og vakker fiolinmusikk møter oss når vi rusler over torget for å finne oss et trivelig sted for kvelden. Og trivelige steder er det nok av her i Sopot.

Her sitter vi og nyter myke jazztoner til de seneste timer. Og når vi rusler hjem til bobilen er det svarte natta.

For en dag vi har hatt i Gdansk! Og for en kveld i Sopot! Heldige oss.

I morgen reiser vi til Gdynia for å ta fergen over til Karlskrona. Vemodig å reise herfra. Men følg oss gjerne videre på veien fra Polen og hjemover!

Les mer om attraksjoner i Gdansk her på reiseplaneten.no.

Se kart over reiseruta gjennom Øst-Europa her.

Se filmene fra turen i Øst-Europa her.

Se alle turene fra start til mål her!
Se filmer fra alle turene her!

Følg meg gjerne på Facebook!

Close Menu